ΔρομολόγιαΑνακοινώσειςWebcamera-ΚαιρόςFacebookΜονή ΣέλτσουΗμερολόγιο
---

 

     www.PIGESartas.gr    

 

 


ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΠΗΓΙΩΤΩΝ ΑΡΤΑΣ- ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΡΑΔΟΒΙΖΙΩΝ ΣΤΙΣ15-1-1854 ΚΑΙ ΗΠΕΙΡΟΥ-ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ –ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΗ ΜΠΟΤΣΗ (ΜΕΓΑΛΟΧΑΡΗ) ΑΡΤΑΣ

«Τι έχεις καημένε κόρακα και σκούζεις και φωνάζεις;
Μήνα διψάς για αίματα, για τούρκικα κουφάρια;
Αν εδιψάς για αίματα για τούρκικα κουφάρια
πέτα ψηλά κατ’ τ’ Άγραφα στου Άσπρου το γιοφύρι.
Εκεί θα φάς κρέας από Κατή και πλάτη από Βοϊβόντα
να κάμεις πήχυ το φτερό και σπιθαμί το νύχι.
Μη φοβηθείς τον πόλεμο, την τόση ταραχή…….»

Και πράγματι είχε πολλά τουρκικά κορμία εκείνη τη εποχή στα Ραδοβίζια να γευτεί και να χορτάσει ο κόρακας του δημοτικού αυτού τραγουδιού.

Γενάρης του 1854 Στο Ραδοβίζι. Στη φωλιά των Σταυραετών της Ρωμιωσύνης.Των Ανυπότακτων της Πίνδου και των Αγράφων. Στη Γή του Καραισκάκη του Κατσαντώνη και του Μπουκουβάλα. Εκεί που ποτέ δε σταμάτησε να ρέει το αίμα ή να σιγάσει πόθος για την Ελευθερία.Πενήντα χρόνια (50) πέρασαν από το ‘’Χαλασμό των Σουλιωτών στο Σέλτσο’’ στα 1804. Τριάντατρια (33) χρόνια πέρασαν από την κήρυξη της Επανάστασης του 1821. Η μισή σχεδόν Ελλάδα ελεύθερη η άλλη όμως μισή παραμένει σκλαβωμένη ακόμη. Το «Ματωμένο Σύνορο του Ανίννου» είναι το αγκάθι στο κορμί της Ηπείρου που τη χωρίζει από τη Μητέρα Ελλάδα. Φράχτης σκλαβιάς απ’ άκρη σ’άκρη. Η περίφημη αυτή οριογραμμή που ξεκινά από τον Αμβρακικό Κόλπο (Γέφυρα Αννίνου σύνορα Αρτας -Αιτωλ/νιας) και καταλήγει στον Παγασητικό, καθορίστηκε με το Πρωτόκολλο του Λονδίνου το 1832 και τον διακανονισμό της Κωνσταντινούπολης. Αυτή η καταραμένη γραμμή κρατάει τα σκλαβωμένα παιδιά της την Ηπειρο, τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία και τη Θράκη.Στις τουρκοκρατούμενες περιοχές της Ηπείρου η Τουρκική τυραννία έγινε πλέον αφόρητη. Στη θέση του Τυράννου των Ιωαννίνων του Αλή Πασά άλλοι τύραννοι Τούρκοι και Τουρκαλβανοί το ίδιο σκληροί σαν τον Αλή, καταπιέζουν τους υπόδουλους Έλληνες με σφαγές λεηλασίες και επιβολή αβάστακτων φόρων που κάνουν τους ανθρώπους να υποφέρουν στην πείνα και τη δυστυχία.
Όπως όμως και αν εγένετο, το θεριό που λέγεται Οθωμανική αυτοκρατορία αρχίζει να παραπαίει. Ήδη το 1853 ξεσπά ο Ρωσοτουρκικός πόλεμος και ο Σουλτάνος δίνει εντολή να σταλούν στρατεύματα στην Κωνσταντινούπολη από την τουρκοκρατούμενη Ελλάδα.Ετσι οι καταπιεσμένοι Έλληνες βλέπουν μια αχτίδα ελπίδας να φέγγει μέσα στη μαύρη σκλαβιά τους και αναθαρρούν. Ο Δερβέναγας της ΄Αρτας Σουλειμάν Βέη Φράσσαρης με τα ένοπλα αποσπάσματα απαιτεί την είσπραξη σκληρών κεφαλικών φόρων να τα στείλει στο Σουλτάνο . Οι σκλαβωμένοι κάτοικοι της Ηπείρου αρχίζουν να δυσανασχετούν. Στα Ραδοβίζι δεν υπάρχει πλέον Αρματολίκι μετά την δολοφονία του Ψαρογιάννη το 1853 από τον Φράσσαρη ο οποίος επιστρατεύει πλέον τοπικούς οπλαρχηγούς στην υπηρεσία των Τούρκων να φροντίζουν για την είσπραξή των δυσβάστακτων φόρων.. Όμως στο νου τους οι Ραδοβιζινοί έχουν πάντα τον ξεσηκωμό, την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού και την Ένωση με την Μητέρα Πατρίδα . Ένα δεύτερο εικοσιένα χωρίς τη στήριξη των μεγάλων δυνάμεων που δεν καλοβλέπουν τις κινήσεις αυτές. (Τώρα βλέπεις οι Αγγλογάλοι είναι σύμμαχοι της Τουρκίας και εγγυώνται την ακαιραιότητά της. Ας είναι….
Αυτή τη φορά η φλόγα της επανάστασης ανάβει στην καρδιά των Ραδοβιζίων. Στη Μπότση της Άρτας σημερινή Μεγαλόχαρη. Της Επανάστασης αυτής προηγήθηκε η πρώτη Επανάσταση της Ηπείρου στις 15 Μαίου 1821 στη Ι.Μονή Αγ.Γεωργίου Βουργαρελίου Οι καπεταναίοι και Πρόκριτοι των Τζουμέρκων και Ραδοβιζίων σε συνάντηση τους με τον Γ.Καραισκάκη τον Μάρκο Μποτσαρη τον Γώγο Μπακόλα τους Κουτελιδαίους τον Ισκο τον Κουτσονίκα και τον Ράγκο ορκίζονται από τον ηγούμενο της Μονής Χριστόφορο με απόλυτη μυστικότητα -φοβούμενοι την διαρροή στους Τούρκους- ώστε να τους αιφνιδιάσουν.

Στις 30 Μαίου ξεκινούν τις μάχες. Χτυπούν τους Τούρκους στο Κομπότι και στη συνέχεια στις 18 Ιουνίου στη Λαγκάδα του Μακρυνόρους και σε όλη την Ήπειρο.Θά λήξει άδοξα με την μάχη του Πέτα στις 4 Ιουλίου του 1822 μέ τη συντριπτική ήτα των επαναστατικών σωμάτων.


Μετά από 33 χρόνια,το 1854 επιχειρείται να γίνει εκ νέου κήρυξη της επανάστασης αφού οι συνθήκες είναι πλέον ώριμες . Προοίμιο της Επανάστασης του 1854 είναι οι συγκρούσεις των Τούρκων στις 25 Δεκέμβρη του 1853 στη Σκουληκαριά με τον Δημ. Σκαλτσογιάννη. Η σπίθα του Σέλτσου και του 1821 γίνεται για τους Ραδοβιζινούς δάδα ελευθερίας που σε λίγο θα απλωθεί σε όλη την Ήπειρο τη Θεσαλία και τη Μακεδονία. Έτσι στις 15 Ιανουαρίου του 1804 Οι Πρόκριτοι του Ραδοβιζίου Ιωάννης Κοσσυβάκης-Δημήτριος Κόκκας-Κώστας Κοσμάς-Βασίλειος Νάκος-Ντούλας Βάσος-Κολιός Μαυρομάτης-Κώστας Πάνου Στούμπος- Δημήτριος Σκαλτσογιάννης-Γεώργιος Κατσικογιάννης-Κώστας Ντερέκος-Καραγιάννης Κοτζίλας-Κωνσταντίνος Τσιγαρίδας με προκήρυξή τους, καλούν στην Μπότση το λαό του Ραδοβιζίου να συναχθεί για να κηρύξουν την επανάσταση των Ραδοβιζίων που αμέσως γίνεται και επανάσταση της Ηπείρου. Δεν ήταν τυχαία η επιλογή της Μπότσης για το σκοπό αυτό. Η Μπότση ένα από τα κεφαλοχώρια των Ραδοβιζίων, ήταν σε θέση σχετικά οχυρά αφού πίσω της είχε ως προστασία τα όρη του Γαβρόγου και μπροστά της τον ορμητικό Αχελώο και την οροσειρά των Αγράφων. Από εκεί ελέγχονταν όλη Περιοχή των Ανω Ραδοβιζίων. Επίσης δεν ήταν εύκολα προσβάσιμη από την Άρτα για τους τούρκους, αφού απείχε πενήντα και πλέον χιλιόμετρα από αυτήν και οι επαναστάτες θα μπορούσαν σε περίπτωση ανάγκης ,να περάσουν στην Ελεύθερη Ελλάδα μέσω του Βάλτου.
Πλήθος λαού με δύναμη 450 ένοπλων από όλα τα χωριά του Ραδοβιζίου όπως την Βρεστενιτσα ( Πηγές) Σκουληκαριά, Μηγδιανά(Μηλιανά ), Σεκλέστα(Ελάτη), Βρατσίστα(Καστανιά) , Μήγερης (Τετρακώμου) ,Σέση (Καλεντίνη ),Σκουληκαριά, Βελετζικό, Σουμερού (Μεσόπυργος), Καταβόθρα(Αστροχώρι) Μπλαγκοβίτσα (Διάσελο) Κλειδί, Δημαριό και άλλα, συρρέουν στην Μπότση και εκεί στην Ι.Μονή Γεννήσεως Θεοτόκου υψώνεται το λάβαρο της Επανάστασης –Σημαία κυανή με λευκό σταυρό εντός του οποίου είναι γραμμένο ‘’ΕΝ ΤΟΥΤΩ ΝΙΚΑ’’ και από κάτω -ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ή ΘΑΝΑΤΟΣ -Αμέσως όλοι δίνουν τον παρακάτω όρκο μέσα στο μοναστήρι κατά ομάδες.


«Ορκίζομαι εις το Ιερόν Ευαγγέλιον, εις την Αγίαν Τριάδα και τον Εσταυρωμένον, ότι λαμβάνων εις χείρας τα όπλα δεν θέλω καταθέσει αυτά, ειμή αφού αποδιώξω τους τυράννους μου Οσμανλίδας από την γήν των πατέρων μου αποκαθιστών ελευθέραν την πατρίδα μου. Ορκίζομαι προσέτι εις τον ύψιστον ότι θέλω υπερασπίζεσθαι την σημαίαν και τους συντρόφους μου, χύνων αν η χρεία το καλέσει και την τελευταίαν σταλαματιάν του αίματός μου υπέρ αυτών»
Σκηνές άκρατου ενθουσιασμού και ρίγη συγκίνησης επικρατεί σε όλα τα χωριά του Ραδοβιζίου.Έφτασε και γι αυτούς επιτέλους η ώρα του ξεσηκωμού. Η επανάσταση είναι πλέον γεγονός. Οι επαναστάτες ξεχύνονται σε όλη στην περιοχή. Λίγες μέρες αργότερα σώμα 35 εθελοντών του Βάλτου, απωθεί την Τούρκικη φρουρά προς τη Γέφυρα Κοράκου και στα «Πέντε Αδέρφια» του Λιασκόβου και από την πλευρά της Άρτας, μέχρι το Κομπότι.
Τα Ραδοβίζια είναι πλέον ελευθέρα. Ο Φράσσαρης θορυβημένος από την απρόβλεπτη αυτή εξέλιξη, στέλνει 800 τουρκαλβανούς να χτυπήσουν τους επαναστάτες. Στις 16 Ιανουαρίου οι Τούρκοι επιτίθενται στους επαναστάτες στην Μπότση. Γρήγορα όμως τρέπονται σε φυγή αφήνοντας πίσω τους απώλειες-πάμπολλα τουρκομνήματα και οπισθοχωρούν άτακτα στην Καταβόθρα (Αστροχώρι). Στις 17 Ιανουαρίου οι Τούρκοι ηττούνται από τον Δ. Σκαλτογιάννη και τους μοναχούς της Μονής Ροβέλιστας στην τοποθεσία «Βρύση Βακούφικη» και από τον Γ. Τσιγαρίδα στην Σέση – Άνω Καλεντίνη) όπου όμως ο ίδιος σκοτώνεται. Στις 18 Ιανουαρίου οι Σκουληκαρίτες απομακρύνουν τους Τούρκους από το Κομπότι. Οι νικηφόρες μάχες των επαναστατών διαδέχονται η μία την άλλη. Οι τούρκοι νικήθηκαν και στις 20 Ιανουαρίου στις δύο μάχες στη Ρεγκίτσιανα του Κλειδιού και το Δημαριό. Στις αρχές Φεβρουαρίου του 1854 ο Σπύρος Γ. Καραϊσκάκης (ο γιος του Ήρωα της Επανάστασης του 21 Γ. Καραϊσκάκη ) που υπηρετούσε ως αξιωματικός στην ελεύθερη Ελλάδα, πέρασε τα σύνορα και ενώθηκε με τον Δημήτριο Θ.Γρίβα. Στις 7 Φεβρουαρίου στο Κομπότι σε γενόμενο συμβούλιο Επαναστατών ανέλαβε αρχηγός του αγώνα ο παλαίμαχος Θεόδωρος Γρίβας. Μετά από σκληρή μάχη οι Τούρκοι υποχώρησαν στην Άρτα αφήνοντας και το Πέτα στους επαναστάτες. Δυνάμεις επαναστατών περνούν και στα Τζουμέρκα όπου με ντόπιους οπλαρχηγούς στο Σταυρό Θεοδωριάνων χτυπούν ενισχύσεις των Τούρκων που έρχονται από τα Τρίκαλα και τους αναγκάζουν να γυρίσουν πίσω. Το μήνυμα της επανάστασης πέρασε σε όλη την Ήπειρο. Επανασταστούν τα χωριά της Λάκκας Σουλίου και άλλες περιοχές. Η Επανάσταση της Ηπείρου είναι πλέον γεγονός. Από το Ραδοβίζι η επανάσταση περνάει στην Αργιθέα. Από τη Γέφυρα Κοράκου μέχρι του Πετρίλου της Στεφανιάδας και των Βραγγιανών, όλα τα χωριά της Αργιθέας, ακολουθούν το παράδειγμα των Ραδοβιζινών. Τα επαναστατικά σώματα εξαπλώνοντα ταχύτατα σε όλη την Θεσσαλία και έδωσαν μάχες νικηφόρες. Να μην ξεχνάμε πως οι επαναστάτες στα Ραδοβίζια επικράτησαν πλήρως και οι Τούρκοι υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τα φυλάκιά τους στα χωριά της Άρτας - Από επιστολή του Δημάρχου Απεραντίων Αθανασίου Αναγνώστου προς τον έπαρχο Ευρυτανίας προκύπτουν μεταξύ άλλων τα εξής: «………..Ο Ιωάννης Ράγκος κατέλαβε το χωρίον Βρεστενίτσα (σήμερα Πηγές) του Ραδοβιζίου, ο δε Σωτήρης Στράτος, διαβάς την Γέφυραν Κοράκου φθάνει μετ’ ου πολύ εις Μικρά Βραγγιανά μεθ’ ικανού αριθμού πολεμοφοδίων…».

Όμως, ούτε αυτή η επανάσταση αυτή έμελλε να ευοδωθεί . Οι επαναστάτες της Θεσσαλίας και της Ηπείρου όταν έμαθαν ότι Γάλλοι και Άγγλοι κατάλαβαν την Αθήνα ως και της εγκατάλειψης του αγώνα των από την ελευθέρα Ελλάδα, άφησαν τα όπλα, πεισθέντες για το μάταιο του αγώνα των και απεσύρθησαν. Έτσι Το Ραδοβίζι έμεινε ελεύθερο μόνο για τέσσερις μήνες έως στις 12 Μαΐου του 1854.
Αιτία πάλι οι μεγάλες δυνάμεις Γαλλία και Αγγλία που μετά την ισχυρή διαμαρτυρία της Τουρκίας απαίτησαν όχι μόνο την άμεση διακοπή βοήθειας προς τους επαναστάτες Ραδοβιζινούς – (κυρίως από τα μέρη του ελεύθερου Βάλτου από όπου τροφοδοτούνταν) -αλλά συνέδραμαν και τους τούρκους με στρατιωτικές δυνάμεις και οπλισμό. Επι πλέον αποβιβάστηκαν και κατέλαβαν τον Πειραιά, και την Αθήνα μέχρι την Πεντέλη προκειμένου εξαναγκάσουν τον Όθωνα και την κυβέρνηση να αποκηρύξουν τους επαναστάτες πράγμα το οποίο συνέβη. Έτσι οι επαναστάτες χωρίς εφόδια μόνοι πλέον και πολιορκούμενοι από τούρκικα ασκέρια δεν είχαν άλλη επιλογή από το να συνεχίσουν τον αγώνα μόνοι τους. Οι τελευταίες μάχες δίνονται την 12η Μαίου 1854 στο Κλειδί και την Σκουληκαριά εναντίο τριών χιλιάδων Τουρκαλβανών και νικώνται. Οι Τούρκοι αφού κατέστειλαν την επανάσταση στην Άρτα επανήλθαν ως εκδικητές στα χωριά εκείνα που πρωτοστάτησαν στην επανάσταση αυτή. Ακολουθεί η πυρπόληση όλων των χωριών του Ραδοβιζίου αλλά και των Τζουμέρκων μετά των εκκλησιών και μοναστηριών των. Οι επαναστάτες για να αποφύγουν αντίποινα των τούρκων παίρνουν το δρόμο της εξορίας προς τις ελεύθερες περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας .Ο Ιερέας του Βελεντζικού φεύγοντας για το Βάλτο παίρνει μαζί του και την Αγία Κάρα του Επισκόπου Ραδοβιζίου Αγίου Παρθενίου.
Με την μεσολάβηση των των φιλότουρκων πλέον Αγγλογάλων και αφού ορκίστηκε νέα κυβέρνηση των Αθηνών, οι Τούρκοι με Φιρμάνι του Σουλτάνου επιτρέπουν τον επαναπατρισμό των επαναστατών μετά των οικογενειών τους. Η πρώτη όμως εφαρμογή της αμνηστίας αυτής επικυρώθηκε από τους Τουρκαλβανούς με τον αποκεφαλισμό δύο Ραδοβιζινών στα Κανάλια του Γαβρόγου μάλλον ως παραδειγματισμό.
Η φλόγα αυτής της επανάστασης δεν έσβησε ποτέ. Δεν πήγε χαμένη η θυσία τους! Θα ξανανάψει πάλι από τα παιδιά και τα εγγόνια των επαναστατών και θα κατακαύσει τους Οθωμανούς τα επόμενα χρόνια.Αφύπνισε όμως και τους λαούς της Ευρώπης για το δίκαιο του αγώνα τους. Θα ακολουθήσουν δύο ακόμη ξεσηκωμοί των Ραδοβιζινών το 1866 και 1878 πού ξεκίνησαν πάλι από την Μεγαλόχαρη, μέχρι να έρθει η ποθητή ώρα της Ελευθερίας στις 24 Ιουνίου του 1881 όταν μεταφέρθηκε η γραμμή των συνόρων στον ΄Αραχθο και απελευθερώθηκε η Άρτα. Η υπόλοιπη Ήπειρος θα μείνει για πολύ καιρό στη σκλαβιά, ελευθερούμενη και αυτή το 1913 κατά τον Α΄Βαλκανικό πόλεμο.

Πρόσφατα ο Δήμος Γ.Καραισκάκη για να τιμήσει τους αγώνες των Ραδοβιζινών επαναστατών μετά από πρόταση του Συλλόγου Κάτω Συνοικιών Μεγαλόχαρης Άρτας όρισε την 15 Ιανουαρίου ως ημέρα κήρυξης της Επανάστασης των Ραδοβιζίων το 1854 με ανάλογες εκδηλώσεις την ημέρα αυτή στην Ι Μονή Μεγαλόχαρης ΄Αρτας. Είναι μια σωστή απόφαση που έπρεπε προ πολλού να είχε γίνει.

Εμείς ως Πηγιώτες, αλλά και οι υπόλοιποι συμπατριώτες μας των χωριών του Δήμου Γ. Καραϊσκάκη, ως απόγονοι εκείνων των Ραδοβιζινών ηρώων, πρέπει να εκπληρώσουμε ένα χρέος προς αυτούς οι οποίοι μη αντέχοντας την σκλαβιά άρπαξαν τα όπλα για την ελευθερία με με το πατρογονικό σύνθημα του ‘21 ΄΄ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ή ΘΑΝΑΤΟΣ΄΄.Οφείλουμε όλοι εμείς να τιμήσουμε τους αγώνες τους και να παραδειγματιστούμε από το σθένος την τόλμη και την αποφασιστικότητά τους, αφού ξεσηκώθηκαν εναντίον μιας ολόκληρης Οθωμανικής αυτοκρατορίας χωρίς να υπολογίσουν συνέπειες.Σε κάθε χωριό του Ραδοβιζίου έχει κανείς να ακούσει και μία ιστορία δόξας από την εποχή εκείνη, που μεταφέρονται μέσω γενεών. Σε πολλά χωριά μας υπάρχουν τα Τουρκομνήματα (τάφοι τούρκων στρατιωτών) που συνοδεύονται με ιστορικές παραδόσεις.


Είμαστε πολύ περήφανοι που κουβαλάμε σαν παρακαταθήκη τις δάφνες δόξης των προπατόρων μας. Ας τις τιμήσουμε λοιπόν επάξια έστω και τώρα. Όλα αυτά τα χρόνια δεν υπήρξε καμία σοβαρή προσπάθεια ή επίσημη ενέργεια για γίνει γνωστή σε όλους η ένδοξη αυτή πτυχή της ιστορίας του τόπου μας. Ελπίζουμε ότι η καθιέρωση αυτής της ημέρας μνήμης και τιμής θα αποτελέσει και το κυριότερο βήμα για την ανάδειξη της ένδοξης ιστορίας των Ραδοβιζίων. Στηρίζουμε σε κάθε περίπτωση τις προσπάθειες της Ομοσπονδίας Ραδοβιζινών και του Πολιτιστικού Συλλόγου της Μεγαλόχαρης προς αυτή την κατεύθυνση και συγχαίρουμε τον Δήμο Γ.Καραισκάκη για την παραπάνω απόφασή του. Αξίζουν κάθε τιμή τα Ραδοβίζια . Η επιγραφή στο Ηρώο των Σουλιωτών για τη θυσία τους στο Σέλτσο στις Πηγές Άρτας - Ιστορική ‘Έδρα του δήμου Γ.Καραισκάκη- το επιβεβαιώνει με το Επίγραμμα : «ΕΥΓΕ ΡΑΔΟΒΙΖΙΑ ΗΡΩΩΝ ΣΤΥΛΟΣ ΚΑΙ ΣΤΙΒΟΣ»


Χρήστος Β.Καπερώνης
Πρόεδρος της Αδελφότητας Πηγιωτών ΄Αρτας

Δημοσίευση: 13 Ιανουαρίου 2018


ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΗΛΕΑΣ ΠΗΓΩΝ

Ιδιαίτερα τιμητική ήταν για το Δημοτικό Σχολείο Μηλέων Πηγών η επίσκεψη του δημάρχου κ. Περικλή Μίγδου όπου τον υποδέχτηκε η δασκάλα του σχολείου κα. Ελένη Νικολάου. Στη συνάντηση αυτή συμμετείχε και ως εκπρόσωπος του συλλόγου γονέων ο κ. Στέφανος Σταμούλης και συζητήθηκαν εκτενώς ζητήματα που αφορούν τη σχολική μονάδα. Επιπλέον τέθηκαν από κοινού προτάσεις και ελήφθησαν αποφάσεις για την βελτίωση του σχολικού κτιρίου. Ο Δήμαρχος συζήτησε για αρκετή ώρα και με τους μαθητές στους οποίους επιφύλασσε μία ευχάριστη έκπληξη.

 

Δημοσίευση: 12 Ιανουαρίου 2018


ΕΠΙΣΗΜΗ ΤΕΛΕΤΗ ΑΓΙΑΣΜΟΥ ΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ Γ.ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ ΣΤΗ ΓΕΦΥΡΑ ΚΟΡΑΚΟΥ

Πραγματοποιήθηκε με κάθε επισημότητα ο εορτασμός των Θεοφανίων σήμερα 6-1-2018 και ώρα 11.00 με την τελετή Του Αγιασμού των υδάτων του Δήμου Γ. Καραϊσκάκη, στην Τοπική Κοινότητα Πηγών , Ιστορική έδρα του δήμου, στην Γέφυρα Κοράκου στηνΚοιλάδα του Αχελώου, παρουσία του δημάρχου Γ.Καραισκάκη κ. Περικλή Μίγδου και Αργιθέας κ. Λάμπρου Τσιβόλα καθώς και πολιτικών πολιτιστικών και θρησκευτικών φορέων της περιοχής. Τον αγιασμό έκανε ο Παπαγιώργης Φώτος παρουσία και του Παπά-Λάμπρου Αντωνάκη. Είχε προηγηθεί Θεία Λειτουργία παρουσία του Δημάρχου και επισήμων στον Ιερό Ναό Γεννέσεως Θεοτόκου των Πηγών.
Στην τελετή παραβρέθηκαν επίσης ο Αντιδήμαρχος Γ.Καραισκάκη Δήμος Καυκιάς Αντιδήμαρχος Τετραφυλίας κ. Κουφούλης Νικόλαος, η Περιφερειακή συμβολος και συγχωριανή μας κ.Τζένη –Κοιλια-Ταπρατζή, ο Πρόεδρος της Τοπικής κοινότητας Πηγών κ. Δήμος Ηλίας, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Πετρωτού κ. Δημήτριος Πούπης Ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού Πηγών Δημήτριος Παπαγεωργίου, πολλοί συνδημότες μας αλλά και κάτοικοι Δήμου Αργιθέας.Παρευρέθησαν επίσης ο Αρτινός φωτογράφος κινηματογραφιστής Βασίλης Γκανιάτσας και ο εκδότης του περιοδικού ‘’Απειρος’’ Χώρα Γιώργος Βασιλείου. Την Αδελφότητα Πηγιωτών εκπροσώπησαν ο Αντιπρόεδρος μας Απόστολος Μπάκας και ο εκπρόσωπος μας στην Ήπειρο Νικόλαος Ζήσης.
Έτσι δόθηκε η δέουσα λαμπρότητα και ιεροπρέπεια στην τελετή κάθαρσης και εξυγίανσης του υγρού στοιχείου που είναι η βάση της ζωής, στα νερά του Θεοπόταμου Αχελώου, έναν από τους μεγαλύτερους ποταμούς της χώρας, ο οποίος εφάπτεται των ορίων των Περιφερειών Ηπείρου- Θεσσαλίας και των νομών Άρτας-Καρδίτσας. Διασχίζει την απαράμιλλου φυσικού κάλους Κοιλάδα του Αχελώου στα τμήματα των Πηγών, των Μηλιανών, της Μεχαλόχαρης του Μεσοπύργου και των έναντι της Αργιθέας.
Η καθιέρωση της τελετής στο σημείο αυτό από τον Δήμο Γ. Καραισκάκη στην Ιστορική έδρα του έχει πολλαπλούς συμβολισμούς. Εορτάζεται ένα από τα κορυφαία θρησκευτικά γεγονότα αυτό των Θεοφανίων σε ένα σημαντικό σημείο της περιοχής εκείνο της γέφυρας Κοράκου που αποτελεί ιστορικό θρησκευτικό γεωγραφικό και κοινωνικό σύμβολο. Θρησκευτικό γιατί κτήτοράς της είναι ο Άγιος Βησσαρίωνας. Ιστορικό γιατί λόγω της θέσης, απετέλεσε γεωστρατηγικό σημείο σε όλες τις φάσεις της Ελληνικής ιστορίας. Γεωγραφικό γιατί βρίσκεται στην εσχατιά του Δήμου και αποτελεί το συνδετικό κρίκο δύο νομών και δύο Περιφερειών. Η Παρουσία δε και του Δημάρχου Αργιθέας συμβολίζει την κοινή μοίρα των περιοχών αυτών.
Ενώνει ανθρώπους και στράτες σε μια ειρηνική συμβίωση. Εκφράζει τις τύχες, τις ελπίδες αλλά και τις προσπάθειες όλων μας για ένα καλύτερο μέλλον για την πρόοδο και την ανάπτυξη της περιοχής μας. Προσδοκία μας–Όχι και τόσο μακρυνή ή ουτοπιστική- είναι στο μέλλον ο Αγιασμός αυτός να γίνεται στην θρυλική Γέφυρα Κοράκου όταν αναστηλωθεί. .
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ !!

ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΠΗΓΙΩΤΩΝ ΑΡΤΑΣ

Δημοσίευση: 7 Ιανουαρίου 2018


ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΟ ΣΕΛΤΣΟ ΤΟΠΟ ΘΥΣΙΑΣ ΤΩΝ ΣΟΥΛΙΩΤΩΝ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ ΤΟΥ 1804
ΣΤΑ ΚΑΛΑΝΤΑ ΤΗΝ ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗΣ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ.....

Ειδική αναφορά για την αυτοθυσία των Σουλιωτών στη Μονή Σέλτσου, στις Πηγές ΄Αρτας- Ιστορικη έδρα του δήμου Γ.Καραισκάκη 'εκανε ενώπιον των εκπροσώπων της Πανηπειρωτικής μετά την προσφώνηση του Αντιπροέδρου της Πηνηπειρωτικής κ.Κων/νου Κωνή οΠρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος. Επισημανε μάλιστα ότι στις περισυνές καλοκαιρινές εκδηλώσεις, επισκέφτηκε τον τόπο της Θυσίας και συμμετείχε στις εορταστικές εκδηλώσεις.
Την αναφορα αυτή είχε κάνει πάλι ο ΠτΔ πέρυσι πάλι στα Κάλαντα του 2016-17 οταν υπενθύμησε στους εκπροσώπους της Πανηπειρωτικής οτι εκτός απο το Ζάλλογο που ανέφεραν σαν τόπο αυτοθυσίας των Σουλιωτών μόνο, υπάρχει και το Σέλτσο υπερτερο και φοβερότερο αυτού !!
'Ετσι ο κ.Πρόεδρος δείχνει οτι τα όσα είδε ακουσε και έμαθε στο Σελτσο χαράχτηκαν βαθειά στη μνήμη του, δεν τα ξέχνά και μάλιστα τα υπενθυμίζει σε κάθε περίπτωση !!!!!

Καιρος είναι να χαραχτούν και στη μνήμη όλων των υπολοίπων.............

ΧΡΗΣΤΟΣ Β.ΚΑΠΕΡΩΝΗΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΠΗΓΙΩΤΩΝ ΑΡΤΑΣ

 

Δημοσίευση: 30 Δεκεμβρίου 2017


ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ Η ΜΕΣΗ ΗΛΙΚΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΦΕΡΕΙΑ ΑΡΤΑΣ

Στον παρακάτω πίνακα εμφανίζονται οι 10 δήμοι με τη μεγαλύτερη μέση ηλικία. Πρώτος (57,9 έτη) παρουσιάζεται στο δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων και Όγδοος (53,3 έτη) ο δήμος Γεωργίου Καραισκάκη της Περιφεριακής ενότητας Άρτας.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία για τη μέση ηλικία των κατοίκων της χώρας. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ και την απογραφή του 2011 η μέση ηλικία των κατοίκων της χώρας είναι τα 41,9 έτη.

Δημοσίευση: 21 Δεκεμβρίου 2017


Η ΕΞΟΔΟΣ ΤΩΝ ΣΟΥΛΙΩΤΩΝ

 

Την  Μνήμη  των δεινών και της θυσίας των οφείλουμε να την διατηρήσουμε σαν άσβεστη φλόγα ιστορικής παρακαταθήκης παραδίδοντάς την και εμείς στην επόμενη γενιά.
Να μήν τους  αφήσουμε στη λήθη! Χρέος δικό μας ακατάλυτο, η θύμησή τους.
 
Σ' αυτούς τους Ήρωες αφιερώνονται και τα παρακάτω λόγια του  του μεγάλου λογοτέχνη και ζωγράφου μας, του Φώτη Κόντογλου :
 
"Οι λαοί που ζούνε με πόνο και με πίστη τυπώνουνε πιο βαθειά τον χαραχτήρα τους στον σκληρό βράχο της ζωής, και σφραγίζουνται με μια σφραγίδα που δεν σβήνει από τις συμφορές κι από τις αβάσταχτες καταδρομές, αλλά γίνεται πιο άσβηστη. Με μια τέτοια σφραγίδα είναι σφραγισμένη η Ρωμιοσύνη. Τα έθνη που εξαγοράζουνε κάθε ώρα τη ζωή τους με αίμα και μ' αγωνία, πλουτίζουνται με πνευματικές χάρες, που δεν τις γνωρίζουνε οι καλοπερασμένοι λαοί. Αυτοί απομένουνε φτωχοί από πνευματικούς θησαυρούς και από ανθρωπιά, γιατί η καλοπέραση κάνει χοντροειδή τον μέσα άνθρωπο».

Φώτης Κόντογλου-Πονεμένη Ρωμιοσύνη

  
                       ΧΡΗΣΤΟΣ Β.ΚΑΠΕΡΩΝΗΣ

 

Δημοσίευση: 15 Δεκεμβρίου 2017


 ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ ΤΟ ΝΕΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ-ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ ΠΗΓΕΣ ΑΡΤΑΣ

Με Αγάπη και μεράκι δημιουργήσαμε το ΝΕΟ  ΠΟΛΥΤΕΛΕΣ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ – ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ του 2018  Με θέματα από το χωριό μας. Το ημερολόγιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί  είτε σαν επιτραπέζιο (πχ στο γραφείο μας)  είτε σαν επιτοίχιο (στον τοίχο).

Στην  φωτογραφία  το ΕΞΩΦΥΛΟ του ημερολογίου 2018. Όλο το ημερολόγιο θα το βρείτε στην ενότητα ΔΙΑΦΟΡΑ - ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ το οποίο θα μπορείτε και να το εκτυπώσετε διακοσμώντας έτσι το σπίτι,το γραφείο ή τον επεγγελματικό σας χώρο με όμορφα τοπία απο τις Πηγές Άρτας. 

Δημοσίευση: 14 Δεκεμβρίου 2017


ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΗΓΩΝ

Με κάθε ιδιαίτερη λαμπρότητα τελέστηκε σήμερα, Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2017 η Θεία Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στις Πηγές Άρτας Ιστορική έδρα του δήμου Γ.Καραισκάκη.

Ακολούθησε Δοξολογία με την συμμετοχή κατοίκων του χωριού και των γύρω οικισμών.

Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας η Εκκλησιαστική Επιτροπή Ι.Ν. Αγίου Νικολάου πρόσφερε διάφορα εδέσματα στους πιστούς.

Δημοσίευση: 6 Δεκεμβρίου 2017


ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΓ.ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΣΤΙΣ ΠΗΓΕΣ ΑΡΤΑΣ

Με μεγάλη κατάνυξη σε μια όμορφη μέρα του χειμώνα γιορτάστηκε την Δευτέρα 4-12-2017  η μνήμη της Αγ.Βαρβάρας στο ομώνυμο εκκλησάκι στις Πηγές Άρτας. Οι ιερείς Παπαλάμπρος, και Παπαγιώργος τέλεσαν τη θεία λειτουργία με πολλούς πιστούς που προσήλθαν να εκκλησιαστούν και να λάβουν αντίδωρο.

Δημοσίευση: 4 Δεκεμβρίου 2017


ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ 28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940

Με δοξολογία και καταθέσεις στεφάνων, έγινε στις Πηγές Άρτας, Ιστορική έδρα του δήμου Γ. Καραϊσκάκη, ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου . Μετά τη θεία Λειτουργία που πραγματοποιήθηκε στον Ι.Ν. Γεννήσεως Θεoτόκου στο κέντρο των Πηγών, ακολούθησε Δοξολογία στο χώρο του Μνημείου στην Πλατεία  Βασ. Καπερώνη παρουσία κατοίκων του χωριού . Ανάλογος εορτασμός πραγματοποιήθηκε και στην Μηλέες(Γρέβια) Πηγών όπου έγινε δοξολογία και κατάθεση στεφάνων στο μνημείου πεσόντων από τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας κ. Ηλία Δήμο και την διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Μηλέας κα Έλενα Νικολάου.

Από τους 120 Πηγιώτες που συμμετείχαν στο πόλεμο του 1940, τρείς έμειναν για πάντα στα βορειοηπειρωτικά βουνά. Ο Γιάννης Φώτος του Γεωργίου (γενν. 1910) που σκοτώθηκε στην Καστάνιανη την 24/11/1940, ο Χρήστος Γρέβιας του Γεωργίου (γενν. 1911) που σκοτώθηκε στο χωριό Σταυροσκιάδι την 30/11/1940 και ο δεκανέας Βαγγέλης Ζήσης του Γεωργίου (γενν. 1915) που σκοτώθηκε στο ύψωμα Μπολένα την 16/2/1941. Στο βορειοηπειρωτικό μέτωπο, τραυματίστηκαν οι Πηγιώτες Δημήτριος Ν. Σακκάς (μάχη της Μπολένας το 1941), ο Ανδρέας Λ. Αρκουμάνης, ο Χρήστος Β. Φώτος (στην Καστάνιανη το 1940) και ο Ηλίας Κ. Γρέβιας (στο Τεπελένι το 1941).

 

Εξαιρετική είναι η συγκίνηση που αισθάνονται όλοι οι Έλληνες, όταν καλούν στην μνήμη τους αναμνήσεις από τα ένδοξα γεγονότα του 1940.Το ελληνικό Έθνος αισθάνεται ιδιαίτερη υπερηφάνεια, για το μεγάλο ΟΧΙ της 28ης Οκτωβρίου του 1940, το οποίο αντέταξε ο Ελληνικός λαός κατά τον βαθύ όρθρο της ιστορικής εκείνης ημέρας.

Tη μέρα εκείνη του 1940, ο Ιταλός Πρέσβης στην Αθήνα, Γκράτσι, νωρίς το πρωί έδωσε ιδιόχειρα στον Έλληνα Πρωθυπουργό, Ιωάννη Μεταξά, τελεσίγραφο της Ιταλικής Κυβέρνησης, που απαιτούσε την ελεύθερη διέλευση του ιταλικού στρατού από την Ελληνοαλβανική μεθόριο προκειμένου στη συνέχεια να καταλάβει κάποια στρατηγικά σημεία του ελλαδικού χώρου, για τις ανάγκες ανεφοδιασμού και τη μετέπειτα προώθησή του στην Αφρική. Μετά την ανάγνωση του κειμένου ο Έλληνας Πρωθυπουργός απάντησε στα γαλλικά (επίσημη διπλωματική γλώσσα) την ιστορική φράση: «Alors, c’est la guerre», (αλόρ σε λα γκερ) = «Λοιπόν, αυτό σημαίνει πόλεμος».
Η άρνηση αυτή πέρασε στον τότε ελληνικό δημοσιογραφικό τύπο με την λέξη «ΟΧΙ» και κατοχυρώθηκε. Δύο ώρες αργότερα η Ελλάδα ενεπλάκη στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

 

Δημοσίευση: 29 Οκτωβρίου 2017


ΕΠΟΣ 40΄ ΚΑΙ ΟΙ ΠΗΓΙΩΤΕΣ ΕΥΖΩΝΟΙ

" Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΩΝ ΔΙΑΒΟΛΩΝ ΜΕ ΤΗ ΦΟΥΣΤΑΝΕΛΑ"

 Από το βιβλίο του αείμνηστου Στεργίου Σπ. Βούλγαρη

"Εδώ δεν πολεμούν ξεχωριστές στρατιωτικές φυσιογνωμίες, πολεμούν Έλληνες. Κι αυτοί είναι όλοι τους ήρωες".

 

Δημοσίευση: 27 Οκτωβρίου 2017


Η ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΠΗΓΙΩΤΩΝ ΑΡΤΑΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΡΤΑΣ "Ο ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ"

Την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017 η Αδελφότητα Πηγιωτών Άρτας βρέθηκε στον πολιτιστικό σύλλογο Άρτας "Ο ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ" στα πλαίσια ανάδειξης της ιστορίας του τόπου μας.

Σε συνέχεια της ημερίδας που έλαβε χώρα στις 02 Αυγούστου 2017 στην Ιστορική έδρα του Δήμου μας Πηγές Άρτας σήμερα πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη με το Δήμο Μυτιλήνης για την συνέχιση τριετής συνεργασίας με το Δήμο Μεσολογγίου , Δήμο Μυτιλήνης , Εκπαιδευτικούς , Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια , Φορείς και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μακρυγιάννη . Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο Δήμαρχος κ. Περικλής Μίγδος ο Δημοτικός Σύμβουλος και πρώην Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου κ.Γεώργιος Κουρτέσας , ο Πρόεδρος Αδελφότητας Πηγιωτών κ. Χρήστος Καπερώνης και το μέλος της Αδελφότητας κ.Νικόλαος Ζήσης.

Δημοσίευση: 13 Οκτωβρίου 2017


ΑΠΟΣΤΟΛΙΑ ΜΑΝΤΖΙΟΥΡΑ-ΠΑΤΑ

Ως Πρόεδρος Αργιθεατών του Τορόντο Καναδά, γνωρίστηκα με πρόσωπα των Διοικήσεων εδώ Συλλόγων (Συλλόγου Ανθηριωτών Αθήνας, Αδελφότητας Πηγιωτών Άρτας, ) και ανταλλάξαμε απόψεις για τις συλλογικές δράσεις, την επαφή, επικοινωνία και συνεργασία.
Επισκέφθηκα αρκετά Χωριά της Αργιθέας Καρδίτσας και της Τετραφυλλίας Άρτας, μουσεία, μοναστήρια και ιστορικούς τόπους .
Ιδιαίτερα στέκομαι στο δέος που ένιωσα, (όταν κλήθηκα από το Δήμο Γ. Καραϊσκάκη Άρτας με την Αδελφότητα Πηγιωτών Άρτας και κατέθεσα στεφάνι στο μνημείο των Πεσόντων) στην Μονή του Σέλτσου, όπου προσκύνησα για πρώτη φορά και άκουσα το ιστορικό της για το Χαλασμό των Μποτσαραίων, την Ηρωΐδα Καπετάνισσα ΛΕΝΩ , την αυτοθυσία των υπερ-διακοσίων γυναικών με τα παιδιά τους στην αγκαλιά που έπεσαν στον Πέτακα , μια ιστορία άγνωστη στους Έλληνες.
Τις μέρες αυτές, (φιλοξενούμενη της αδερφικής μου φίλης Ρίνας Φώτου στις Πηγές) αντελήφθηκα τη σύνδεση της Μονής του Σέλτσου με τη Γέφυρα Κοράκου και τη σημασία που έχει η προσπάθεια για την Ανακατασκευή της, την αναστήλωση της Κούλιας και τη διάσωση της Κουτσοκαμάρας για την περιοχή και που εύχομαι να ευοδωθεί!!!

 

Δημοσίευση: 12 Οκτωβρίου 2017


ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΟΙΚΙΑ-ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΟ

Πωλείται σπίτι, με 8 στρέματα, Αηδόνια κονάτσια, σε τιμή ευκαιρίας,κοντά στον Αχελώο τηλέφωνο

Πληροφορίες στο Τηλ. 6974348776, pyrgos-hotel.gr

Δημοσίευση: 12 Οκτωβρίου 2017


PIGESARTAS.GR ΝΕΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ (SMARTPHONE). 

Η Ιστοσελίδα www.pigesartas.gr δημιούργησε μια νέα εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα στο google play για εύκολη πρόσβαση στο επίσημο ιστότοπο των Πηγών Άρτας.

https://play.google.com/store/apps/details?id=appinventor.ai_mihalako.scrollable&hl=el

Δημοσίευση: 11 Οκτωβρίου 2017


ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΠΗΓΙΩΤΩΝ ΑΡΤΑΣ 3-10-2017

Η ΓΕΦΥΡΑ ΚΟΡΑΚΟΥ ''ΠΗΓΕ'' ΣΤΗΝ ΑΡΤΑ

Επεσήμανε εύστοχα ο ''Αετός των Τζουμέρκων' σε δημοσίευμά του ' και όχι άδικα.... Για πρώτη φορά στο περίπτερο του Δήμου Γ.Καραισκάκη στην 5η ΓΕΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΑΡΤΑΣ και σε περίοπτη θέση μαζί με τις φωτογραφίες της Ιεράς μονής Σέλτσου τα πληροφοριακά φυλλάδια της Αδελφότητας και τα βιβλία, έχει τοποθετηθεί ως έκθεμα, ένα κομμάτι από την Ιστορική γέφυρα Κοράκου. Μαζί με τις άλλες φωτογραφίες και εκθέματα άλλων χωριών του δήμου μας και οι πρηροφοριακές οθόνες για την ενημέρωση των επισκεπτών.
Η Αδελφότητα Πηγιωτών απο την πρώτη στιγμή ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του δήμου Γ.Καραισκάκη να συνδράμει στην πλαισίωμα του περιπτέρου με εκθέματα ,φωτογραφικό και πληροφοριακό υλικό. Έτσι παραχωρήσαμε και την γιγαντοαφίσα της γέφυρας (buner) ,η οποία σημειωτέον , έγινε για τις ανάγκες της επίσκεψης της Ευρωπαίας επιτρόπου Κορίνας Κρέτσου τον Μαιιο του 2015 στη Γέφυρα Κοράκου και τη Μονή Σέλτσου και κατόπιν μας παραχωρήθηκε. Βεβαια θα μπορούσαμε να εμπλουτίζαμε περισότερο και με υλικό απο την Αρχαία Τετραφυλία (Αλλος Σπουδαίος Αρχαιολογοκός τόπος) που εκτείνονταν στην Κοιλάδα του Αχελώου αλλά λόγω της στενότητας χρόνου δεν κατέστη εφικτό. Ελπίζουμε του χρόνου....

Η εντυπωσιακή γιγαντοαφίσσα της Γέφυρας Κοράκου δίπλα από το έκθεμα, συνδέει άμεσα το παρελθόν με το παρόν,παρακινεί τον εντυπωσιασμένο επισκέπτη να σκεφτεί την σημασία του θρυλικού μνημείου, να αναλογιστεί την άφρονα καταστροφή της, να πάρει ένα μήνυμα για την αναγκαιότητα της Αναστήλωσής της και να συστρατευθεί μαζί μας σε αυτήν την συλλογική προσπάθεια φορέων και θεσμών.
Αξίζουν τα εύσημα στον Δήμο Γ. Καραισκάκη και προσωπικά στον δήμαρχο Περικλή Μίγδο,,τον Αντιδήμαρχο Νίκο Κουφούλη ,τον Πρόεδρο της Τοπικής κοινότητας Πηγών, τον συγχωριανό μας μας στην ΄Αρτα Νίκο Ζήση,για το φωτογραφικό και πληροφοριακό υλικό και τους δημοτικούς συμβούλους και στους συνεργάτες του δημάρχου για την άψογη εμφάνιση του εκθεσιακού χώρου αλλά και για την συνεχή παρουσία τους στο χώρο για την ενημέρωση των επισκεπτών.Πιστεύουμε ότι έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους ΄Αλλωστε η μεγάλη επισκεψημότητα του χώρου είναι η καλύτερη ένδειξη της επιτυχούς παρουσίασης του δήμου μας σε αυτή την Έκθεση.
Αποψή μας είναι ο δήμος θα πρέπει να συμμετέχει και σε άλλες παρόμοιες εκθέσεις σε πόλεις της Ελλάδος,αλλά και στο εξωτερικό. Θα είναι ο καλύτερος πρεσβευτής της περιοχής μας.!!!!!!
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ:
Το έκθεμα που τοποθετήθηκε στην Έκθεση,είναι τμήμα ενός από αυτά που ανασύρθηκαν μετά τις πλημμύρες της 2-2-2015. Η διάσωσή τους έγινε με δαπάνη της Αντιπεριφέρειας Άρτας το 2016 μετά από αίτημα της Αδελφότητας Πηγιωτών ΄Αρτας, ως εκπρoσώπου της ΄΄Διανομαρχιακής Επιτροπής Άρτας- Καρδίτσας για την Αναστήλωση της Γέφυρας Κοράκου.΄΄ Είναι τα μοναδικά τμήματά της που διασώθηκαν και αποτελούν το σύνδεσμο με το παρελθόν και την ιστορία της γέφυρας ΟΙ υπόλοιπες φωτογραφίες είναι από την περιοχή της γέφυρας όπου μηχανικοί του Μετσόβειου Πολυτεχνείου εκίνησαν εργασίες και μετρήσεις για τη προμελέτη της αναστήλωσης της θρυλικής γέφυρας..
“Το γεφύρι του Κοράκου υπήρξε το μεγαλύτερο μονότοξο μέσα σ ολόκληρη την Ήπειρο. Χρειάστηκε να σηκωθεί και να ανοιχτεί η καμάρα του πολλά μέτρα πάνω από το νερό, για να μπορέσει έτσι να υπερπηδήσει τον Αχελώο και να ανακουφίσει τα χωριά της περιοχής. Μέσα σε ένα φοβερό βραχοστένωμα του Αχελώου, έστεκε το θρυλικό γεφύρι πάνω από 400 χρόνια, ενώνοντας τη Θεσσαλία με την Ήπειρο. Ανατινάχτηκε τον Μάρτη του 1949, από ανταρτικά σώματα. Είχε χτιστεί το 1515 από τον αρχιεπίσκοπο Λάρισας Βησσαρίωνα»
(Πέτρινα Γεφύρια Σπύρου Ι.Μαντά 1984:88-9)''

Εφ όσον ευοδωθούν οι προσπάθειες για την αναστήλωση της Γέφυρας θα υπάρξει μέριμνα κάποια από τα τμήματα αυτά να ενσωματωθούν στην νέα γέφυρα και τα άλλα να αποτελέσουν εκθέματα επισκέψιμα είτε στο χώρο της γέφυρας στις ανακατασκευασμένες Κούλιες (φυλάκια) εκατέρωθεν είτε σε προσφορότερο μουσειακό χώρο.

ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΠΗΓΙΩΤΩΝ ΑΡΤΑΣ

Δημοσίευση: 3 Οκτωβρίου 2017


Η ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΠΗΓΙΩΤΩΝ ΑΡΤΑΣ
Το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2017 '' Ημέρα Μνήμης Εθνικών Ευεργετών " παρέστη στη δοξολογία στη Μητρόπολη Αθηνών και στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη τιμώντας τους "Ηπειρώτες Ευεργέτες"

Δημοσίευση: 30 Σεπτεμβρίου 2017


5η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΑΡΤΑΣ 27/9 - 3/10 ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ Γ.ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ

Ό Δήμος Γ. Καραΐσκάκη  με την βοήθεια Εθελοντών οργάνωσε τον εκθεσιακό του χώρο όπου οι επισκέπτες θα έχουν την δυνατότητα να γνωρίσουν τα τοπικά προϊόντα , την ιστορία της περιοχής , την πολιτιστική κληρονομιά καθώς και τις σπάνιες φυσικές ομορφιές των ορεινών μας χωριών. 
Ανάμεσα στα εκθέματα είναι και ένα κομμάτι της θρυλικής Γέφυρας Κοράκου, το οποίο σίγουρα θα εντυπωσιάσει τους επισκέπτες όπως επίσης σίγουρα θα προβληματίσει και το οποίο έκθεμα θα κλέψει τις εντυπώσεις, μιας και είναι η ζώσα ιστορία του τόπου.

Δημοσίευση: 28 Σεπτεμβρίου 2017


15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΕΟΡΤΑΖΕΙ Ο ΑΓΙΟΣ ΒΗΣΣΑΡΙΩΝ

Ο Άγιος Βησσαρίων έχει καθιερωθεί ως προστάτης του χωριού των Πηγών (βρεστενίτσα), οι κάτοικοι του οποίου ανά διαστήματα ζητούν από τον εκάστοτε ηγούμενο της Ιεράς Μονής Δουσίκου να φέρουν την Τιμία Κάρα με σκοπό την ευλογία και την προστασία της περιοχής.

Θυμίζουμε ότι ο Άγιος Βησσαρίων είναι ο κτήτορας της ιστορικής γέφυρας Κοράκου και ο οποίος είχε αναθέσει την φύλαξη της γέφυρας στους κατοίκους των Πηγών.

Από το 1914 με την ίδρυση της Κοινότητας Πηγών πήρε τιμητική θέση στην Χειροποίητη επίσημη Σφραγίδα της αποτύπωμα της οποίας βλέπετε με την επεξήγηση. Για το ιστορικό της κατασκευής και της ονομασίας της Γέφυρας Κοράκου υπάρχει εκτενής αναφορά στο βιβλίο του ''Γητευτή των Γεφυριών'' του Σπύρου του Μαντά στο δίτομο έργο του τα ''Ηπειρώτικα Γεφύρια'' με όλα τα στοιχεία της γέφυρας. Εκεί αναφέρεται και η παραίνεση-παρακαταθήκη του Αγίου την ημέρα των εγκαινίων,προς τους Βρεστενιτσιώτες να φροντίζουν την γέφυρα,απαλλάσοντάς τους παράλληλα απο κάθε φορολογία προς την Επισκοπή του στην οποία ανήκαν τότε,συμπεριλαμβανομένης και της Ι.Μονής Σ'ελτσου.

Ο ΑΓΙΟΣ ΒΗΣΣΑΡΙΩΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΛΑΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΤΗΤΩΡ ΤΗΣ Ι.Μ. ΔΟΥΣΙΚΟΥ.
Ο Άγιος Βησσαρίων γεννήθηκε στην Πόρτα Παναγιά Τρικάλων το 1490, ήτοι λίγα χρόνια μετά την άλωση της Κωνσταντινουπόλεως από τους Τούρκους. Αν και οι συνθήκες ήταν πολύ δύσκολες, γαλουχήθηκε και ανατράφηκε από τους ευλαβείς γονείς του με τά ιερά νάματα της αγίας πίστης μας και τά ιδεώδη του Γένους μας σ’ ένα γεμάτο θεοσέβεια οικογενειακό περιβάλλον.
Από την νεανική του ηλικία διακρινόταν για την ευφυΐα και τη σύνεσή του αλλά και για την ευθύτητα του χαρακτήρος του, την αγνότητα και σωφροσύνη του, την ταπεινοφροσύνη και τη βαθειά πίστη του, την απέραντη αγάπη του.
Νεότατος γίνεται μοναχός και χειροτονείται διαδοχικά διάκονος και πρεσβύτερος. Το 1517 εκλέγεται επίσκοπος Ελάσσονος και το 1521 αναλαμβάνει την διοίκηση της επισκοπής Σταγών. Το 1527 αναβιβάζεται στο θρόνο της Μητροπόλεως Λαρίσης και ακτινοβολεί με την αγιότητα της ζωής του και την καταπληκτική αγαθοεργό δράσι του, ενώ συγχρόνως υπομένει με θαυμαστή ανεξικακία συκοφαντίες και σκληρές δοκιμασίες στις όποιες έλαμψε «ως χρυσός εν χωνευτηρίω».
Το περίφημο μοναστήρι του Δουσίκου, οι γέφυρες του Κοράκου στόν Αχελώο, του Πορταΐκοΰ και της Σαρακίνας στον Πηνειό και πλήθος άλλων κοινωφελών έργων, που έγιναν με αφάνταστες δυσκολίες στα ζοφερά χρόνια της τουρκοκρατίας, αποδεικνύουν την πολλήν του Αγάπη προς τον Θεόν και την ανύσταχτο μέριμνά του για τον πονεμένο λαό του.
Στις 15 Σεπτεμβρίου 1540 παρέδωκε την άγίαν ψυχήν του εις χείρας Θεού, υμνούμενος από τότε ως 'Άγιος και θαυματουργός. Η ευωδιάζουσα Τίμια Κάρα Του φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Του.

 

Δημοσίευση: 15 Σεπτεμβρίου 2017


ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΜΥΝΗΜΑ

Ο σύλλογος διδασκόντων του Δημοτικού Σχολείου Μηλέων Πηγών αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει δημόσια το Σύλλογο Γρεβιωτών που ανταποκρίθηκε άμεσα στην ανάγκη απόκτησης ενός φούρνου μικροκυμάτων με σκοπό την ορθή σίτιση των μαθητών του Ολοήμερου τμήματος.  Πλέον τα παιδιά μας μπορούν να απολαμβάνουν ζεστό το φαγητό τους όπως προβλέπεται. Σας ευχαριστούμε θερμά για την υποδοχή, τη συνεργασία και τη βοήθεια.

 

Δημοσίευση: 14 Σεπτεμβρίου 2017


ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΟΥΔΟΥΝΙ ΧΤΥΠΗΣΕ.....

Τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2017 στο Δημοτικό σχολείο Μηλέων Πηγών η σχολική χρονιά άρχισε με τον καθιερωμένο Αγιασμό.

Δημοσίευση: 12 Σεπτεμβρίου 2017


ΠΗΓΙΩΤΙΚΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΠΕΜΠΤΗ 8 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017 ΣΤΙΣ ΠΗΓΕΣ ΑΡΤΑΣ

 Με ιδιαίτερη κατάνυξη όπως κάθε χρόνο, εορτάσθηκε και φέτος η εορτή της Γεννήσεως Θεοτόκου εις τον Ιερό Ναό των Πηγών Άρτας (ιστορική έδρα του Δήμου Γ.Καραισκάκη).

Την παραμονή τελέστηκε πανηγυρικός Εσπερινός με την συμμετοχή ιερέων και πλήθος πιστών.

 Το πρωΐ της Πέμπτης 8 Σεπτεμβρίου στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Γεννήσεως Θεοτόκου Πηγών τελέστηκε η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία παρουσία πλήθος πιστών και πολιτιακών αρχών.

Πρέπει να τονιστεί πως στην συγκεκριμένη ενορία, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Ναού, με την αρωγή της Αδελφότητας Πηγιωτών Άρτας για έκτη χρονιά αναβίωσαν το Παραδοσιακό Κεντρικό Πανηγύρι των Πηγών στην Πλατεία του χωριού παραθέτοντας δωρεάν γεύμα και εδέσματα που έφτιαξαν οι ακούραστες γυναίκες του συλλόγου με πολύ μεράκι και αγάπη στους προσκυνητές, με ορχήστρα δημοτικών τραγουδιών και ελευθερο χορό.

 

Δημοσίευση: 9 Σεπτεμβρίου 2017


Μηχανικοί του ΕΜΠ στη Γέφυρα Κοράκου Πηγές Άρτας


Το πρώτο βήμα για την σύνταξη της Μελέτης για την αναστήλωση της Γέφυρας Κοράκου έγινε με την άφιξη χθες 6-9-2017 στις Πηγές Άρτας δύο διπλωματούχων μηχανικών από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο με τον απαραίτητο εξοπλισμό τους.
Αυτοί θα παραμείνουν για τρεις ημέρες στις Πηγές για την εκτέλεση των απαραίτητων εργασιών στα υπολείμματα της Γέφυρας Κοράκου.

Είναι ένα μεγάλο βήμα μετά την ημερίδα της 23-8-2010 και τις χρόνιες προσπάθειες της διαπεριφερειακής Επιτροπής φορέων, αλλά και απλών ανθρώπων ώστε να ευοδωθούν αυτές οι προσπάθειες .

Υπενθυμίζουμε ότι στην Οργανωτική επιτροπή για την Αναστήλωση της Γέφυρας Κοράκου της οποίας πρόεδρος είναι ο Μενέλαος Παπαδημητρίου συμμετέχουν οι δύο δήμοι Γ.Καραισκάκη και Αργιθέας ,οι δύο Aντιπεριφέρειες Άρτας και Καρδίτσας, η Αδελφότητα Πηγιωτών΄Αρτας και το Κ.Πε Μουζακίου.

Η αρχή έγινε με την επαφή που είχε η Αδελφότητα Πηγιωτών ΄Αρτας ως μέλος και αυτή της παραπάνω Επιτροπής ,με τον Καθηγητή του Πολυτεχνείου τον συμπατριώτη Ηπειρώτη Χρήστο Γιαννέλο ο οποίος συμμετέχει και στην αναστήλωση της Γέφυρας της Πλάκας.

Έτσι στο πλαίσιο μεταπτυχιακού προγράμματος της Σχολής Πολιτικών μηχανικών του Ε.Μ.Π ανατέθηκε μεταπτυχιακή εργασία σε δυο διπλωματούχους Πολιτικούς μηχανικούς του Ε.Μ.Π τους κ.κ Χούσο και Τσέλιο με θέμα την΄΄ Την τεκμηρίωση και την μελέτη της Γέφυρας Κοράκου καθώς και την διατύπωση προτάσεων για την αναστήλωσή της.

Οι δύο μηχανικοί θα έλθουν σε επαφή και με τις αρμόδιες υπηρεσίες στις οποίες εστάλησαν και έγγραφα . Αυτοί θα συλλέξουν πληροφοριακά στοιχεία και θα προβούν σε μετρήσεις χρήσιμες για την εκπόνηση της προμελέτης με υπερσύγχρονα μηχανήματα ακριβείας ,ενώ θα κάνουν και δειγματοληψίες.

Τα αποτελέσματα της εργασίας αυτής θα χρησιμοποιηθούν για την εκπόνηση της προμελέτης και μελέτης για την Αναστήλωση της Γέφυρας Κοράκου .

Της εργασίας αυτής εποπτεύει η Καθηγήτρια του Ε.Μ.Π κ.Ελισάβετ Βιντζηλαίου.

Δημοσίευση: 7 Σεπτεμβρίου 2017


ΠΗΓΕΣ ΑΡΤΑΣ (ΓΙΟΡΤΕΣ ΣΕΛΤΣΟΥ)

 Τετάρτη 23-08-17 Πηγές στην Ι.Μ.Σέλτσου

07:30 θεία Λειτουργία
10:00 Επιμνημόσυνη δέηση  
10:15 Κατάθεση στεφάνων
10:30 Εθνικός ύμνος
10:35 Ομιλία δημάρχου κ.Περικλή Μίγδου
10:45 Ομιλία του Προέδρου της Αδελφότητας Πηγιωτών κ. Χρήστο Καπερώνη.
10:50 Πανηγυρικός της ημέρας από δύο μαθητές.
11:00 Έναρξη Παραδοσιακών δημοτικών χορών απο το σύλλογο ΄΄Η Παναγία΄΄ Μηλέας Πηγών.

 

Δημοσίευση: 24 Αυγούστου 2017


ΠΗΓΕΣ ΑΡΤΑΣ (ΓΙΟΡΤΕΣ ΣΕΛΤΣΟΥ)

Τρίτη 22-08-2017 Πηγές στην πλατεία Βασ.Καπερώνη
19:30 Αγώνας θυσίας<<Σέλτσος 2017>> Ανώμαλος δρόμος
20:00 Λαμπαδηδρομία απο μαθητές σχολείων
20:15 βράβευση αθλητών δρόμου θυσίας <<Σέλτσος 2017>>
20:30 Παρουσίαση χορευτικών δρώμενων σε ακούσματα παραδοσιακής και ρεμπέτικης μουσικής.
 

 

Δημοσίευση: 24 Αυγούστου 2017


ΠΗΓΕΣ ΑΡΤΑΣ (Υγειονομικά θέματα)

Στo πλαίσιo των εκδηλώσεων του "Σέλτσου 2017" ο Δήμος Γεωργίου Καραϊσκάκη και συγκεκριμένα η Δημοτική Ενότητα Τετραφυλίας, Την Δευτέρα 21/08/2017 και ώρα 20:00 στην Κεντρική πλατεία των Πηγών (Πλατεία Πρόεδρου Β.Καπερώνη) διοργάνωσε ευρεία σύσκεψη-συζήτηση για τα υγειονομικά θέματα της περιοχής μας, με καλεσμένο τον Διοικητή του Νοσοκομείου Άρτας κ. Βασίλειο Μπαλάσκα.

 

Δημοσίευση: 21 Αυγούστου 2017


ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΜΠΑΣΚΕΤ

ΠΗΓΕΣ ΑΡΤΑΣ (ΓΗΠΕΔΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ΠΗΓΩΝ)

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18 & ΣΑΒΒΑΤΟ 19 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017

Η Αδελφότητα Πηγιωτών Άρτας επέδωσε τα αναμνηστικά μετάλλια στους παίκτες του τελικού αγώνα Μπάσκετ που διοργάνωσε στα πλαίσια "ΠΗΓΙΩΤΙΚΑ 2017".
Τον τελικό αγώνα κέρδισε η ομάδα D.B.G.
Στην νικήτρια ομάδα δώθηκε αναμνηστικό κύπελο από τον Αντιπρόεδρο της Αδελφότητας Απόστολο Μπάκα.
(Χορηγός του τουρνουά μπάσκετ ήταν το εξοχικό κέντρο "Ο Αχελώος".)

Δημοσίευση: 19 Αυγούστου 2017


ΠΗΓΕΣ ΑΡΤΑΣ (ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΔΡΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ)

Την Πέμπτη 17 Αυγούστου 2017 και ώρα 11:00΄

Τοποθετήθηκε ο αυτόματος φορητός απινιδιστής στην Τοπική Κοινότητα Πηγών Ιστορική Έδρα του Δήμου Γ.Καραισκάκη και συγκεκριμένα στον εξωτερικό χώρο του Κοινοτικού Γραφείου.
Στα πλαίσια πρόληψης της υγείας και βελτίωσης των συνθηκών των κατοίκων.

Δημοσίευση: 17 Αυγούστου 2017


ΚΟΙΛΑΔΑ ΑΧΕΛΩΟΥ (RIVERLAD 16-8-2017)

Το τρίτο κατά σειρά River party στην κοιλάδα του Αχελώου και συγκεκριμένα στην περιοχή Πέρδικα Άρτας.

 

Δημοσίευση: 16 Αυγούστου 2017


ΜΗΛΕΑ ΠΗΓΩΝ ΑΡΤΑΣ

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ''Η ΠΑΝΑΓΙΑ''

Όπως κάθε χρονο έτσι και φέτος ο σύλλογος '' Η Παναγία'' στις Μηλιές Πηγών Άρτας πραγματοποίησε τις εκδηλώσεις του καλοκαιριού 2017. Στις 14 Αυγούστου πάρτυ νεολαίας στον χώρο του Ι.Ν.Κοιμήσεως της Θεοτόκου και 15 Αυγούστου το πανηγύρι με δημοτική μουσική και χορευτικό του συλλόγου.

 

Δημοσίευση: 15 Αυγούστου 2017


ΠΗΓΕΣ ΑΡΤΑΣ (Δεκαπενταύγουστος: Η μεγάλη γιορτή της Παναγίας).

Ο εορτασμός της Παναγίας σήμερα 15 Αυγούστου ήταν ξεχωριστός καθώς στην ενορία των Πηγών Άρτας ήρθαν τα λείψανα του Αγίου Γεωργίου.

Mέσα σε κλίμα συγκίνησης, πλήθος κόσμου έσπευσαν στον Ιερό Ναό Γεννήσεως της Θεοτόκου για να υποδεχτούν και να προσκυνήσουν το Τίμιο Λείψανο.

Δημοσίευση: 15 Αυγούστου 2017


ΚΟΙΛΑΔΑ ΤΟΥ ΑΧΕΛΩΟΥ ΠΗΓΕΣ ΑΡΤΑΣ (RIVER PARTY)

Κυριακή 13 Αυγούστου 2017

ΑΧΕΛΩΟΣ..ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΝΗΣΙ

Πραγματοποιήθηκε και φέτος με μεγάλη επιτυχία το 6 River Party στην κοιλάδα του Αχελώου και συγκεκριμένα στην περιοχή της τοπικής κοινότητας ΠΗΓΩΝ ΑΡΤΑΣ.

Δημοσίευση: 14 Αυγούστου 2017


'' ΠΗΓΙΩΤΙΚΑ 2017 ''

Από την μουσική βραδιά Παρασκευή 11 Αυγούστου 2017 που διοργάνωσε η Αδελφότητα Πηγιωτών Άρτας για όλους τους κατοίκους της τοπικής κοινότητας Πηγιωτών - μέλη - φίλοι -επισκέπτες.

Οι Πηγιώτες διασκεδάζουν όπως μόνο αυτοί ξέρουν !!

Δημοσίευση: 12 Αυγούστου 2017


Αρχιερατικό συλλείτουργο για τον Άγιο Βησσαρίωνα στις Πηγές Άρτης 09 Αυγούστου 2017

Με λαμπρότητα και την παρουσία πλήθους πιστών τελέστη­κε σήμερα 9 Αυγούστου 2017 στις Πηγές Άρτης, Αρχιερατικό συλλεί­τουρ­γο για το προσκήνυμα της θαυματουργού Κάρας του Αγίου Βησσαρίωνος.

Κατά τον Όρθρο και την πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Γενεσίου της Θεοτόκου, προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Τρίκκης καί Σταγών κ. Χρυσόστομος, συλλειτουργούντος του επιχωρίου Μητρο­πο­λί­του κ. Καλλινίκου.

Τη χαριτόβρυτο κάρα υποδέχθηκαν χθές οι κάτοικοι του χωριού στην ιστορική γέφυρα Κοράκου Αχελώου, η οποία αποτελεί έργο του Αγίου, και τη φύλαξη της οποίας είχε αναθέσει στους κατοίκους των Πηγών. Γνωστή η μέριμνα του Αγίου για τη καθημερινότητα του εξαθλιωμένου ποιμνίου του, κατά τά δύσκολα χρόνια της ποιμαντορίας του.

Γι’αυτό οι κάτοικοι των Πηγών τον θεωρούν προστάτη τους και σε τακτά χρονικά διαστήματα αιτούνται τη μεταφορά της Αγίας Κάρας του στο χωριό, πρός ευλογία και προστασία της περιοχής.

Το ιερό θησαύρισμα θα παραμείνει στις Πηγές για προσκή­νυμα μέχρι και αύριο 10 Αυγούστου.

Με το πέρας της Θείας Λειτουργίας οι Αρχιερείς πραγματοποίησαν επίσκεψη στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Σέλτσο

Δημοσίευση: 9 Αυγούστου 2017


ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΙΣ ΠΗΓΕΣ ΑΡΤΑΣ 2-8-2017 ΜΕ ΘΕΜΑ ΄΄ΤΟΠΟΙ ΑΥΤΟΘΥΣΙΑΣ Ι.ΜΟΝΗ ΣΕΛΤΣΟΥ-ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ-ΜΥΤΙΛΗΝΗ΄΄

Στις 2 Αυγούστου 2017 ημέρα Τετάρτη και ώρα 19.00 Στις Πηγές Άρτας Ιστορική έδρα του δήμου Γ.Καραισκάκη και στην Πλατεία Προέδρου Βασ.Καπερώνη θα πραγματοποιηθεί ημερίδα Ιστορικού περιεχομένου που διοργανώνεται από τον Δήμο Γ. Καραϊσκάκη τον Δήμο Μεσολογγίου, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και τις Πρωτ/μιες Δ/νεις Εκπαίδευσης Αιτωλ/νίας και Λέσβου με θεματική ενότητα ΄΄ΤΟΠΟΙ ΑΥΤΟΘΥΣΙΑΣ-ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΣΕΛΤΣΟΥ-ΜΕΣΣΟΛΟΓΓΙ-ΜΥΤΙΛΗΝΗ.΄΄
Η Ημερίδα αυτή είναι ένα σημαντικό γεγονός που εντάσσεται στον κύκλο των προσπαθειών για την ανάδειξη της μεγάλης ιστορικής σημασίας της μονής Σέλτσου και σχετίζεται με την αυτοθυσία των Σουλιωτών το 1804.Ετσι σιγά –σιγά η Μονή Σέλτσου και οι 1.300 υπερασπιστές της ,αγνοούμενοι της ιστορίας παίρνουν πλέον σ’αυτή τη θέση που τους αξίζει. Το Σέλτσο μπαίνει σε μια νέα πορεία αναγνώρισης της ένδοξης ιστορίας του σε επιστημονικό επίπεδο, δίπλα στις υπόλοιπες σελίδες δόξας της Ιστορίας του έθνους μας . Στέκει πλέον επάξια ανάμεσα στο Μεσολόγγι, στο Κούγκι, στο Ζάλογγο στη Ρηννιάσα, στην Αραπίτσα και το Αρκάδι και τη Μυτιλήνη .
Το Σέλτσο που κρέμεται σε μια κόγχη των βράχων στο φαράγγι της Γκούρας, στη Βρεσθενίτσα των Ραδοβιζίων.Εδώ στην περίφημη Κοιλάδα του Αχελώου στα όρια του δήμου Γ.Καραισκάκη διάλεξε η ιστορία να γίνει το Σέλτσο η Κιβωτός της θυσίας των Ελεύθερων πολιορκημένων του Σουλίου. Ένα θρησκευτικό μνημείο που έγινε συνάμα και ιστορικό. ΄Εμελε αυτό να γίνει ο αιώνιος τόπος μαρτυρίου των αδούλωτων Σουλιωτών. Δεν τους έπρεπε καλύτερος τόπος. ΄ Ένα υπέρτερο και ενδοξότερο Ζάλογγο. Ένα ανοιχτό και απέραντο Ηρώο με 1.200 και πλέον άταφους νεκρούς. Ένα Ολοκαύτωμα. Ένας μέγας χαλασμός που όμοιό του σπάνια έζησε Ελληνικός τόπος .Την ανείπωτη αυτή θυσία τους ιστορεί με χαρακτηριστικό τρόπο ο Γάλλος Ιστορικός ΠΟΥΚΕΒΙΛ σύγχρονος των γεγονότων Αυτός έγραψε ότι «Δεν το χωράει Ιστορικού νους ότι σε μία ημέρα χάθηκε ο ανθός του Σουλίου. Χάθηκαν τρείς γενεές Μποτσαραίων». Σε άλλη περικοπή του ο ίδιος αναφέρει¨:χωρίς αμφιβολία η Γέφυρα Κοράκου θα υπενθυμίζει για πολύ καιρό τα τελευταία τέκνα του Σουλίου που χάθηκαν το 1804 στις ’Οχθες του Αχελώου. Οι δύστυχοι !!! Εδώ θα έπρεπε να στηθεί ένα μνημείο γι αυτούς που θα υπενθυμίζει το θάνατο και τη θυσία γι’αυτούς, που να υπενθυμίζει τη θυσία και το θάνατό τους Ωστόσο δεν τους πρόσφεραν τίποτε άλλο παρά μόνον μια αιματηρή σελίδα στην ιστορία της Ελλάδος .ΣΕΛΤΣΟ -ΑΧΕΛΩΟΣ -ΓΕΦΥΡΑ ΚΟΡΑΚΟΥ. Τρείς πράξεις του δράματος των Σουλιωτών. Η Εποποιία της Μάχης και της Εξόδου του Σέλτσου. ΄Ετσι όπως το εξιστορεί και ο πολέμαρχος Σουλιώτης Λάμπρος Κουτσονίκας που βρέθηκε στο Σέλτσο παιδί τεσσάρων ετών και σώθηκε με την μητέρα του, ο μόνος από τη φάρα των Κουτσονικαίων.
Με την Ημερίδα αυτή επισημοποιείται και επιστημονικά η θέση του Σέλτσου σε σχέση με τους μεγάλους ιστορικούς τόπους αυτοθυσίας μεταξύ πολλών όπως το Μέγα Μεσολόγγι και η Μυτιλήνη που πραγματεύεται η Ημερίδα . Το ότι στην ημερίδα εκτός των άλλων ομιλητών θα είναι και η διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Βαρσοβίας ΕYA JANION προσδίδει και μία Πανευρωπαϊκή διάσταση στο γεγονός αυτό. Επίσης ο έτερος ομιλητής Ιστορικός ΄΄νέας γενιάς’’ ο Βαγγέλης Τζούκας Καθηγητής της Ιστορίας Παν/στημίου Κρήτης προσθέτει την δική του σημαντική θέση

από πλευράς Ιστορικών οι οποίοι μέχρι τώρα προσπερνούσαν το Σέλτσο με μία μόνο αράδα και τίποτε άλλο. Είμαστε σίγουροι ότι η παρουσία του θα σώσει την τιμή τους. Η συσχέτιση των τριών αυτών τόπων ως παράδειγμα αυτοθυσίας δεν είναι καθόλου τυχαία. Όπως έχουμε κατά καιρούς αναφέρει , το Σέλτσο υπήρξε-χωρίς καμία. υπερβολή- ο προάγγελος της Ελληνικής Επανάστασης η πρώτη δάδα της Ελευθερίας, αλλά και προπομπός της Εξόδου του Μεσολογγίου το 1826 22 χρόνια μετά ΤΗΝ ΈΞΟΔΟ ΤΟΥ Σέλτσου. Και εδώ στο Σέλτσο όπως στο Μεσολόγγι Ηρωική έξοδο επιχείρησαν οι πολιορκημένοι Σουλιώτες με επικεφαλής πάλι τους Σουλιώτες, Μποτσαραίους , Κουτσονικαίους και άλλους . Στο Σέλτσο σώθηκε ο 13 ετής τότε Μάρκος Μπότσαρη που πήγε στο Μεσολόγγι κατόπιν και το υπερασπίστηκε . Στον κήπο των Ηρώων του Μεσολογγίου ξεχωριστή θέση έχει ο τάφος του Μάρκου Μπότσαρη και η στήλη του Νότη Μπότσαρη με αναφορές στο Σέλτσο το Νιγκόζι και τη Γέφυρα Κοράκου. Οι Ελεύθεροι πολιορκημένοι του Σέλτσου ανταμώνουν με τους Ελεύθερους Πολιορκημένους του Μεσολογγίου στο ποίημα του Δ.Σολωμού. Ο Τόπος Αυτοθυσίας της Μυτιλήνης είναι η Μονή του Αγίου Ταξιάρχη στο Μανταμάδο όπου το 1766 έγινε η μεγάλη σφαγή από πειρατές Αγαρηνούς εικόνα δε του Αγίου είναι φτιαγμένη από χώμα της Μονής μαζί με το αίμα των σφαγιασθέντων. Επίσης συνδέεται με τις πράξεις αυτοθυσία της Μικρασιάτισας μάνας στις σφαγές των Τούρκων.
Η Ημερίδα αυτή εντάσσεται στον θεματικό κύκλο που προαναφέραμε ως θέμα ιστορικής προσέγγισης και ανάλυσης σε εκπαιδευτικό επίπεδο. Διοργανώνεται δε από την εκπαιδευτική κοινότητα και τους αντίστοιχους δήμους των τριών τόπων αυτοθυσίας. Είναι η συνέχεια του κύκλου ημερίδων μετά το Μεσολόγγι τώρα Πηγές , και κατόπιν Μυτιλήνη που θα πραγματοποιηθεί αργότερα με το ίδιο θέμα. Έτσι υπό την Αιγίδα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με επικεφαλής τον αξιότιμο Πρύτανη Χρήστο Καψάλη και με την συμμετοχή ξένων σπουδαίων Πανεπιστημίων θα κάνει έναν πανευρωπαϊκό κύκλο με αυτονόητα θετικά ωφελήματα. Η Ημερίδα αυτή θα είναι και μία ηχηρή απάντηση στους κατά καιρούς επίδοξους εθνοαποδομητές πλαστογράφους και αμφισβητίες της ιστορίας μας. Ας κάνουν τον κόπο να έλθουν και αυτοί στο Σέλτσο για να πεισθούν πόσο μάταιος είναι ο στόχος τους και πόσο και μικροί και ανόητοι είναι μπροστά στους μάρτυρες του.
Εκ μέρους του Δ.Σ της Αδελφότητας Πηγιωτών Άρτας εκφράζουμε τη χαρά μας για την πραγματοποίηση αυτής της σπουδαίας Ημερίδας στο χωριό μας και δηλώνουμε ότι θα βοηθήσουμε –όπως μέχρι σήμερα πράξαμε στην προετοιμασία της-ώστε αυτή η ημερίδα να έχει μεγάλη επιτυχία και απήχηση προς όφελος του τόπου μας.
Συγχαίρουμε τον Δήμο Γ. Καραϊσκάκη και τους συνδιοργανωτές της Ημερίδας για την πρωτοβουλίας τους να επιλέξουν αυτή να γίνει στις Πηγές Άρτας- την Παλαιά Βρεσθενίτσα- στο φυσικό χώρο που διαδραματίστηκαν τα γεγονότα της πολιορκίας του Σέλτσου .Καλωσορίζουμε θερμά όλους τους συμμετέχοντες και ομιλητές της. Επίσης συγχαίρουμε την συμπατριώτισσά μας και συνδημότισσα εκπαιδευτικό Νεκταρία Στούκα που όλο αυτόν τον καιρό αθόρυβα μεθοδικά και σε πείσμα των δυσχερειών που ανέκυπταν, έφερε εις πέρας σχεδόν όλο το βάρος της Ημερίδας αυτής από οργανωτικής πλευράς . Είναι η ψυχή στην διοργάνωση και πραγματοποίηση αυτής της Εκδήλωσης και της αξίζουν ιδιαίτερα εύσημα. Είμαστε ολόπλευρα μαζί της για κάθε βοήθεια ,όπως το κάναμε μέχρι σήμερα.
Καλωσορίζουμε τέλοςμε ιδιαίτερη χαρά στο χωρίο μας τον Αρτινό κινηματογραφιστή –φωτογράφο τον Βασίλη Γκανιάτσα ο οποίος στο πλαίσιο της Ημερίδας αυτής θα προβάλει το εκπληκτικό ντοκιμαντέρ του ‘’ΣΟΥΛΙ –ΣΕΛΤΣΟ ΤΟΠΟΙ ΘΥΣΙΑΣ΄΄ Μία ταινία που μέσα από τον επαγγελματισμό και την ικανότητα του δημιουργού στην εικόνα καταφέρνει και καθηλώνει τον θεατή ξετυλίγοντας μπροστά του το Χρονικό της Θυσίας των Σουλιωτών με παραστάσεις και αφηγήσεις που σκορπούν ρίγη συγκίνησης. Είναι μια ταινία παρακαταθήκη για το μέλλον, και το δικό του μεγάλο λιθάρι στην ανάδειξη της ιστορίας του Σέλτσου που τόσα χρόνια παλεύει .
Καλούμε όλους τους συγχωριανούς μας, συνδημότες μας Αρτινούς και Ηπειρώτες να μας τιμήσουν με την παρουσία τους και να ακούσουν από τους επιστήμονες ομιλητές για το μεγάλο αυτό ιστορικό γεγονός της αυτοθυσίας των Σουλιωτών στο Σέλτσο.
ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ ΤΗΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΠΗΓΙΩΤΩΝ ΑΡΤΑΣ

Δημοσίευση: 31 Ιουλίου 2017


ΕΟΡΤΗ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΑΗΔΟΝΙΑΣ ΠΗΓΩΝ ΑΡΤΑΣ 26-7-2017

Με μεγάλη λαμπρότητα και θρησκευτική κατάνυξη γιορτάστηκε και φέτος στις 26 Ιουλίου η μνήμη της Αγίας Παρασκευής στην Αηδονία Πηγών. Αξιοσημείωτη ήταν φέτος η εντυπωσιακή κοσμοσυρροή, τόσο την παραμονή κατά το Μέγα Εσπερινό, όσο και ανήμερα κατά τη Θεία Λειτουργία.

 

 

Δημοσίευση: 27 Ιουλίου 2017


ΕΟΡΤΗ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ ΣΤΙΣ ΠΗΓΕΣ ΑΡΤΑΣ 20-7-2017

 Μέσα σε πανηγυρική ατμόσφαιρα με μεγάλη λαμπρότητα αλλά και θρησκευτική κατάνυξη πραγματοποιήθηκε και φέτος η εορτή του Προφήτη Ηλία στο ομώνυμο γραφικό εκκλησάκι του χωριού των Πηγών στις πλαγιές του Κοκκινόλακκου. Αξιοσημείωτη ήταν φέτος η εντυπωσιακή κοσμοσυρροή, τόσο την παραμονή κατά το Μέγα Εσπερινό, όσο και ανήμερα  της εορτής όπου πλήθος κόσμου από τους γύρω οικισμούς και τα χωριά προσήλθε να παρακολουθήσει τη Θεία Λειτουργία, την πανηγυρική  δοξολογία και το Μέγα Αγιασμό. Κόντρα στο σύστημα που διαμορφώνει νέους νόμους, νέους κανόνες και νέα ήθη, οι κάτοικοι του χωριού προσπαθούν να κρατήσουν ζωντανά τα έθιμα τις αρχές και τις ηθικές αξίες με τις οποίες γαλουχήθηκαν.

 

Δημοσίευση:  20 Ιουλίου 2017


ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΠΗΓΙΩΤΩΝ ΑΡΤΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 17-7-2017

ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ Ε.Σ.Π.Α ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΠΗΓΩΝ ΑΡΤΑΣ ΟΠΟΥ ΣΤΕΓΑΖΕΤΑΙ
ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΗΓΩΝ
ΜΕ ΠΟΣΟ 419,000 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΣΕ ΕΝEΡΓΕΙΑΚΑ ΕΥΦΥΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Με μεγάλη ικανοποίηση ενημερωθήκαμε από τον Δήμαρχο Γ. Καραϊσκάκη Περικλή Μίγδο για ανάρτηση στο ΔΙΑΥΤΕΙΑ και ταυτόχρονη δημοσίευση σε Ηπειρωτικά κυρίως Μπλόγκς ιστοσελίδες και Μ.Μ.Ε ότι εγκρίθηκε από την Ειδική Γραμματεία Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, Πρόγραμμα που αφορά « Τη μετατροπή του υφιστάμενου δημοτικού σχολείου Πηγών- Άρτας Ιστορικής έδρας του Δήμου Γ. Καραϊσκάκη σε ενεργειακά ευφυές πολιτιστικό κέντρο σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης και προσθήκη παιδικής Χαράς με ανακυκλώσιμα υλικά εκπαιδευτικού χαρακτήρα συνολικής δαπάνης 419.562,40 ΕΥΡΩ.
Το κτίριο αυτό που είναι ανενεργό πλέον στη χρήση του ως δημοτικό Σχολείο χρησιμοποιείται για κάλυψη των πολιτιστικών δράσεων της Αδελφότητας Πηγιωτών και την στέγαση του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Πηγών. Παραχωρήθηκε στην Αδελφότητα κατά χρήση από το πρώην δήμο Τετραφυλίας το 2001 επί δημαρχίας του αειμνήστου Αθανασίου Γρέβια. Με νεώτερη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του νέου δήμου Γ. Καραϊσκάκη επί δημαρχίας Δημητρίου Γαλλίκα το 2012 ανανεώθηκε η παραχώρηση του κτιρίου για τον παραπάνω σκοπό. Η πορεία της προσπάθειάς μας για την επισκευή και συντήρηση του κτιρίου ήταν δύσκολη και δεν θα μπορούσε να γίνει με τα οικονομικά δεδομένα του δήμου αλλά και της Αδελφότητας .
Eτσι το 2012 με ενέργειες του δήμου Γ. Καραϊσκάκη επί δημαρχίας Δημητρίου Γαλλίκα σε συνεργασία με τις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου Γ.Σκουφά, υπεβλήθη αίτηση από την Αδελφότητα Πηγιωτών για ένταξη σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ που αφορούσε μουσεία φορέων εκτός δημοσίου η δήμων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα όπως δηλ. το δικό μας για την μετατροπή των κτιρίων ως ενεργειακά αυτόνομο. Προϋπόθεση ήταν η σύνταξη και υποβολή σχετικής μελέτης της οποίας τη δαπάνη κάλυψε ο Συνεταιρισμός Πηγών με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ του με μορφή χρησιδανείου επί επιστροφή προς την Αδελφότητα αφού ο δήμος νομικά δεν μπορούσε να την χρηματοδοτήσει καθ’ ότι δεν ήταν ανάδοχος του έργου . Υποβλήθηκε ολοκληρωμένος ο φάκελος του έργου στο Κ.Α.Π.Ε ( Κέντρο Αναν. Πηγ. Ενεργ.) αναμένοντας την έγκρισή του. Πλην όμως το πρόγραμμα δεν προχώρησε ποτέ λόγω αναθεώρησης όλων των προγραμμάτων ΕΣΠΑ το 2014 καθώς και της αλλαγής κριτηρίων ένταξης. Έτσι εμείς ως Αδελφότητα βρεθήκαμε με μια μελέτη χωρίς προοπτική στα χέρια μας και ένα χρέος να μας βαρύνει τυπικά προς τον Συνεταιρισμό που απειλούσε με δικαστική διεκδίκηση των χρεωστουμένων .
Και θα ήταν μία χαμένη οριστικά υπόθεση αν ο νύν δήμαρχος Γεωργίου Καραϊσκάκη Περικλής Μίγδος κατόπιν συνεννόησής μας δεν προέβαινε σε ολική αναμόρφωση και βελτίωση της μελέτης αυτής και την υποβολή της για ένταξη σε νέο Πρόγραμμα. Έτσι οι υπηρεσίες του δήμου με συντονισμένες προσπάθειες υπέβαλαν σε πολύ σύντομο χρόνο ολοκληρωμένη μελέτη η οποία προέβλεπε εκτός των άλλων και χώρο παιδικής αναψυχής που δεν υπήρχε στην πρώτη μελέτη.. Με την συνεχή παράστασή του και όχληση προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, με αλλεπάλληλες επιτόπιες επισκέψεις συνεπικουρούμενος από τους δημοτικούς συμβούλους τον συγχωριανό μας Αιμίλιο Αντωνάκηκαι τον πρώην Πρόεδρο του δημοτικού Συμβουλίου και δημοτικό Σύμβουλο Γεώργιο Κουρτέσα κατορθώθηκε να εγκριθεί πρόσφατα η σχετική μελέτη και έτσι η ένταξη στο πρόγραμμα αυτό να είναι γεγονός .

Σε αυτό συνετέλεσε και η ουσιαστική συνδρομή βουλευτών της Άρτας, υπουργού Ολγας Γεροβασίλη και Βασίλη Τσίρκα και της Ειδικής Γραμματέα του ΕΣΠΑ συμπατριώτισσα μας κ. Ευγενία Φωτονιάτα.
Για την εξέλιξη αυτή ως Αδελφότητα Πηγιωτών Άρτας θέλουμε να εκφράσουμε τις θερμές ευχαριστίες μας σε όλους όσους με τον τρόπο τους, τις ενέργειές τους και τις παρεμβάσεις τους, συνέτεινα στο θετικό αυτό αποτέλεσμα.
Προσωπικά ευχαριστούμε θερμά την Ειδική Γραμματέας Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ και συμπατριώτισσα μας Ευγενία Φωτονιάτα, για την έγκριση του Προγράμματος.
Την Υπουργό Εσωτερικών κ. Όλγα Γεροβασίλη και τον βουλευτή Άρτας κ. Βασίλη Τσίρκα για την ένθερμη υποστήριξη τους στην διεκδίκηση της ένταξης του έργου σε πρόγραμμα του Ε.Σ.Π.Α
Τον δήμαρχο Γ.Καραισκάκη Περικλή Μίγδο, τον μέχρι πρότινος Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και δημοτικό σύμβουλο Γεώργιο Κουρτέσα, και στον συγχωριανό μας δημοτικό σύμβουλο Αιμίλιο Αντωνάκη που έφεραν το κύριο βάρος της προσπάθειας αυτής και μόχθησαν για να έχει επιτυχή έκβαση.
Στο Δημοτικό Συμβούλιο και στις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Γ, Καραϊσκάκη τον Τεχνικό Σύμβουλό του Νίκο Παππά, και τον Μελετητή Προγραμμάτων Ε.Σ.Π.Α κ. Πούλιο.
Τον πρώην δήμαρχο Γ. Καραϊσκάκη Δημήτριο Γαλλίκα,τον δήμαρχο Γ. Σκουφά Ευστάθιο Γιαννούλη και τις τεχνικές υπηρεσίες του, για την βοήθειά τους στην πρώτη υποβολή του φακέλου το 20012 αλλά και για την βοήθεια που θα μας παρέχουν στην υλοποίηση του έργου. Την συγχωριανή μας αρχιτέκτονα μηχανικό Δώρα Τριαντάφυλλου συζ. Δημητρίου Κ. Παπαδημητρίου για την ανευ αμοιβής σύνταξη του τοπογραφικών διαγραμμάτων της έκτασης και κάτοψης του κτιρίου. Τον Πρόεδρο και το Δ.Σ του Αναγκ. Συνεταιρισμού Πηγών για την χρηματική διευκόλυνση με χρησιδάνειο στην σύνταξη της πρώτης Μελέτης του έργου. Τέλος τις προσπάθειές μας συνέδραμαν σημαντικά ο αείμνηστος συγχωριανός μας Νίκος Μπαλάς που τον χάσαμε πρόσφατα , ο Νίκος Π. Ζήσης εκπρόσωπος της Αδελφότητας για την Ήπειρο, και ο προηγούμενος πρόεδρο της Αδελφότητας Πηγιωτών ο Λάμπρος Η.Φώτου .
Ευχαριστούμε τους Πολιτιστικούς συλλόγους της περιοχής μας καθώς και την Ομοσπονδία Ραδοβιζινών για τη υποστήριξη στην προώθηση του έργου αυτού κατά προτεραιότητα έναντι άλλων αναγκών .Τις ευχαριστίες μας τέλος, σε όλους όσους με τον τρόπο τους βοήθησαν ώστε να ευοδωθεί η προσπάθειά μας.
Για εμάς τα μέλη του τωρινού Διοικητικού Συμβουλίου της Αδελφότητας αλλά και του προηγουμένου, όταν ξεκινήσαμε με πείσμα και υπομονή έναντι των προβλημάτων που ανέκυπταν στην διαδικασία του έργου από το 2012 μέχρι σήμερα, αποτελεί δικαίωση των επιλογών μας. Πιστέψαμε σε αυτό το εγχείρημα. Αισθανόμαστε μεγάλη χαρά και ικανοποίηση για μια σημαντική προσφορά στο χωριό μας . Είμαστε υπερήφανο που συμβάλλαμε και εμείς σε ένα έργο που παραδίδεται στους συγχωριανούς μας, στους συνδημότες μας , στα παιδιά μας και τις επόμενες γενεές.
Απομένει πλέον η αποδοχή και υλοποίηση του έργου με ευθύνη του δήμου Γ. Καραϊσκάκη ώστε να προχωρήσουμε στην ολοκλήρωση και λειτουργία του μουσείου μας και το οποίο θα είναι και το μοναδικό στην περιοχή μας. Ελπίζουμε παράδειγμά μας να το ακολουθήσουν και Πολιτιστικοί Σύλλογοι των άλλων χωριών της περιοχής μας σε συνεργασία με τον δήμο μας έχοντας και την δική μας υποστήριξη, ώστε να υπάρχει μια ολοκληρωμένη και συλλογική αποτύπωση των λαογραφικών και ιστορικών στοιχείων του τόπου μας, ως ενισχυτικό της ιστορικής και λαογραφικής μνήμης μας.
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΗΓΩΝ -ΑΡΤΑΣ
Το ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΗΓΩΝ βρίσκεται στον οικισμό Πηγών της Τοπικής Κοινότητας Πηγών της ( παλαιάς Βρεσθενίτσας ) Ιστορικής έδρας του Δήμου Γ. Καραϊσκάκη σε απόσταση 300μ από το κέντρο του οικισμού των Πηγών σε ένα απόμερο και ήσυχο σημείο του χωριού μας. Απέχει 72 χιλιομ. από την Αρτα, 54 χιλιομ. απο το Μουζάκι Καρδίτσας και 50 χιλιόμ. από την έδρα του δήμου μας την Άνω Καλεντίνη. Το Μουσείο ανήκει σε όλους τους απανταχού Πηγώτες αλλά και στους συνδημότες μας του δήμου Γ. Καραϊσκάκη και είναι αφιερωμένο σε όλους αυτούς που μόχθησαν και πρόσφεραν στο κοινό έργο με πρωτόγνωρες αντίξοες συνθήκες ανεξαρτήτως θέσης η κοινωνικής τάξης και επαγγέλματος, για να έχουμε σήμερα ένα τόσο όμορφο και μοναδικό Ιστορικό χωριό.
Στεγάζεται σε ένα εμβληματικό πετρόχτιστο κτίριο, στο παλαιό δημοτικό σχολείο Πηγών που ζύμωσε μέσα σε συνθήκες ακραίας φτώχειας αλλά εντιμότητας και περηφάνιας ,τη μόρφωση και την διαπαιδαγώγηση εκατοντάδων παιδιών συγχωριανών . Λειτούργησε από τις αρχές του 1900 μέχρι το 1992 που διέκοψε την λειτουργία του ελείψει μαθητικού δυναμικού λόγω αστυφιλίας και κύματος φυγής για μια καλύτερη ζωή στις πόλεις..

Μέχρι το 1952 υπήρχε μία αίθουσα διδασκαλίας και κατόπιν προσετέθη και δεύτερη λόγω πληθυσμιακής αύξησης .
Για να γίνει πραγματικότητα το όραμα του Ιστορικού και λαογραφικού μουσείου δούλεψαν όλες οι προηγούμενες διοικήσεις της Αδελφότητας που το είχαν πάντα ως πρώτη προτεραιότητα αλλά οι οικονομικές συνθήκες το καθιστούσαν δύσκολο. Έτσι είναι άξιες μνημόνευσης για την προσφορά τους σε αυτό .
Ευτυχής συγκυρία είναι ότι αυτό επετεύχθητε επί των ημερών μας. Είναι η επιτυχής κατάληξη του έργου των προηγουμένων διοικήσεων, αλλά κυρίως χάριν των εντατικών προσπαθειών των μελών των διοικητικών συμβουλίων ειδικότερα από το 2012 και εντεύθεν σε άριστη συνεργασία με τον δήμο Γ.Καραισκάκη.
Σ’αυτό το Μουσείο φιλοδοξούμε να στεγάσουμε την ιστορική και λαογραφική ιστορία του χωριού μας όπως καταγράφεται από εναπομείναντα ιστορικά πολιτιστικά και πολιτισμικά ψήγματα που συλλέγουμε μεθοδικά αυτά τα χρόνια. Λιγοστά βέβαια τα εκθέματα σήμερα . Σκοπός μας είναι να συνδέσουμε τα μνημονικά αυτά ίχνη με τη διακοπή της λήθης της ιστορίας του χωριού μας ,αλλά και ως αναπαράσταση του παρελθόντος του -όσο αυτό είναι εφικτό-. Μέλημά μας να τα εμπλουτίσουμε με προσφορές συγχωριανών μας εκθεμάτων και αντικειμένων όπως π.χ, χειροποίητα αντικείμενα καθημερινής χρήσης , χρηστικά ή υπολείμματα εργαλείων τέχνης αγροτικών και κτηνοτροφικών ασχολιών με τα ιδιαίτερα τεχνικά χαρακτηριστικά των που συνδέουν το παρελθόν με το σήμερα . Σκεύη και οικοκυρικά αντικείμενα καθημερινής χρήσης καθώς αντικείμενα βιοτεχνικών και βιοποριστικών επαγγελμάτων που σήμερα έχουν εκλείψει παντελώς. Επίσης Παραδοσιακές φορεσιές, κεντήματα και υφαντά ,Ευελπιστούμε ότι όλοι θα ανταποκριθούν σε αυτό.
Εκεί θα στεγαστούν και τα σπάνια ιστορικά κειμήλια της Ι.Μονής Σέλτσου- τόπος θυσίας των Σουλιωτών το 1804-Ντοκουμέντα της ιστορίας του χωριού μας, ιστορικά , λαογραφικά βιβλία και έγγραφα . Εκεί θα στεγαστεί το έντυπο και ψηφιακό αρχειακό υλικό της Αδελφότητας από την ίδρυση της μέχρι σήμερα σχετικό με τη διαχρονική προσφορά της στο χωριό μας. Επίσης αρχειακό υλικό που αποτυπώνει την εξέλιξη και την καθημερινότητα της κοινωνίας των Πηγών μέσα από την ιστορία, την παράδοση και την τέχνη της όπως αυτή αποτυπώνεται από τα αρχεία της Κοινότητας Πηγών και αρχείων συγχωριανών μας που άφησαν τη σφραγίδα τους.
Φωτογραφικό υλικό είτε από νεώτερους είτε από παλαιούς φωτογράφους και από κατόχους σπάνιων φωτογραφιών και φωτογραφικών αρχείων. Οπτικοακουστικό υλικό όπως μαγνητοταινίες , κινηματογραφικές ταινίες, καθώς και ταινίες καμερών αναλογικών και ψηφιακών αρχείων που αφορούν κοινωνικές εκδηλώσεις , παραδοσιακά τραγούδια με αυτοσχέδια μουσικά όργανα, πανηγύρια ,γάμους και χορούς με τη συμμετοχή τοπικών μουσικών κομπανιών που άφησαν εποχή στο χωριό μας, καθώς και καταγραφή μοναδικών αφηγήσεων για γεγονότα και θέματα που απασχολούσαν τους χωριανούς μας.
Έχουμε πολλά βήματα να κάνουμε ακόμη όσον αφορά την διευθέτηση των χώρων των προθηκών, των εκθεμάτων, της προσβασιμότητας, της επισκεψημότητας αλλά και της διασφάλισης του κτιρίου και των εκθεμάτων, ώστε να ολοκληρωθεί η λειτουργία του Μουσείου. Σιγά σιγά ελπίζουμε ότι θα ξεπεράσουμε τα εμπόδια που ανακύπτουν. Αυτή θα είναι και η υποχρέωση και μέλημα των επόμενων διοικήσεων της Αδελφότητας. Ζητούμε από όλους τους απανταχού Πηγιώτες να αγκαλιάσουν και να στηρίξουν την προσπάθειά μας αυτή.
Προοπτική μας είναι η ψηφιοποίηση όλου του αρχειακού υλικού και των εκθεμάτων ώστε να είναι αφ ενός μεν επισκέψιμο, αφ ετέρου δε να είναι δυνατή η πρόσβαση σε αυτό διαδικτυακά από όλους χωρίς κανέναν περιορισμό. Πρόθεσή μας είναι η συλλογική ιστορική και λαογραφική μνήμη μας που θα καταγραφεί, να γίνει κτήμα όλων μας και ιδιαίτερα για τις νεώτερες γενιές που θα θέλουν να μάθουν και να κατανοήσουν τον τρόπο ζωής των προπατόρων των παππούδων τους. Να μάθουν επιτέλους την ιστορία του τόπου μας. Αυτή τη δυνατότητα θέλουμε τους χαρίσουμε.
Το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο μας στην ολοκλήρωσή του θα είναι
ένα κόσμημα, ένα στολίδι του Χωριού μας !
ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΠΗΓΙΩΤΩΝ ΑΡΤΑΣ

Δημοσίευση:18 Ιουλίου 2017


Αναβάθμιση δημοσίων Κτιριακών Υποδομών

Έξι έργα που αντιστοιχούν σε έξι δήμους της Ηπείρου παίρνουν τον δρόμο της υλοποίησης μέσω του Τομεακού Προγράμματος "Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη".

Ένα απο αυτά αφορά τη μετατροπή του υφιστάμενου δημοτικού σχολείου Πηγών Άρτας σε ενεργειακά ευφυές πολιτιστικό κέντρο, σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης και προσθήκη παιδικής χαράς με ανακυκλωμένα υλικά εκπαιδευτικού χαρακτήρα.(Δαπάνης 419.542,40 Ευρώ)

 

Δημοσίευση:12 Ιουλίου 2017


Καλοκαιρινή απόδραση στις παραλίες της Κοιλάδας του Αχελώου.

Στους υδάτινους δρόμους της Κοιλάδας του Αχελώου, οι παραλίες έχουν μόνον γαλάζιες σημαίες, γιατί τα νερά του ποταμού κατεβαίνουν από τα απάτητα, παρθένα κορφοβούνια των Αγράφων, του Βάλτου και των Φρουσίων Ορέων. Μία διαφορετική καλοκαιρινή πρόταση, για «κολύμπι στα βουνά», προσφέρει η Κοιλάδα, που αποτελεί και το φυσικό όριο των νομών Άρτας, Αιτωλοακαρνανίας, Ευρυτανίας και Καρδίτσας. Δεν είναι υπερβολή πως η εικόνα από τις μικρές παραλίες της θυμίζουν μέρος τροπικό, γιατί τα νερά του Ασπροπόταμου τρέχουν πάνω σε λευκά βότσαλα.

Εκεί ο χρόνος κυλάει με αργούς ρυθμούς και αφήνει ανόθευτη τη φυσική ομορφιά ανάμεσα στις βουνοπλαγιές. Όμως και για τον ταξιδευτή, τον περιηγητή, που αναζητά να ανακαλύψει τα μυστικά των βουνών, η Κοιλάδα κρύβει εκπλήξεις. Ο «οδηγός περιήγησης» τοποθετεί την περιοχή στα 700 μέτρα υψόμετρο, όπου οικισμοί ξεφυτρώνουν μέσα από τα έλατα, το ίδιο και θρησκευτικά μνημεία ή ιστορικές τοποθεσίες, που αξίζει να γνωρίσει ο επισκέπτης.
Η απόσταση των μικρών παραλιών του Αχελώου είναι περίπου 65 χιλιόμετρα από τις πόλεις της Άρτας, της Καρδίτσας, του Αγρινίου και του Καρπενησίου, αλλά το φυσικό κάλλος της διαδρομής, «εκμηδενίζει» τις αποστάσεις. Οι ντόπιοι πάντα εκεί ψαρεύουν. Πάντα εκεί κολυμπούν. Πάντα εκεί δροσίζονται τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού. Εκεί, οι ξενιτεμένοι της περιοχής επιστρέφουν με τις οικογένειες τους για διακοπές. Εκεί, συναντούν τους συγχωριανούς και τους φίλους για να αναπολήσουν ιστορίες από τα παιδικά όμορφα και δύσκολα χρόνια τους. Εκεί, οι νέοι της περιοχής δίνουν καθημερινά το ραντεβού τους για ήλιο, καφέ, κολύμπι. Και η «μπάντα του Αχελώου», που συγκρότησαν μαζί με τα παιδιά των ξενιτεμένων, χαρίζει πολλή μουσική, μαγικές βραδιές και river party.

Προσωπικότητες από την Ευρώπη έχουν επισκεφθεί την Κοιλάδα του Αχελώου, έχουν μιλήσει σε ημερίδες για ανάπτυξη στο πλαίσιο προσπάθειας για την ανάδειξη και προβολή της.
Ο Αντώνης Κοσσυβάκης, στέλεχος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, με καταγωγή από την Κοιλάδα του Αχελώου με δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ σημειώνει: «Η κοιλάδα του Αχελώου, πέραν της φυσικής ομορφιάς, έχει μια πολιτιστική και θρησκευτική κληρονομιά που χάνεται στα βάθη των αιώνων, με την ύπαρξη στην περιοχή αρκετών μνημείων. Αυτή πρέπει να αναδειχθεί και να δώσει πνοή στον τόπο και να τον αναδείξει ως προορισμό εναλλακτικού, πολιτιστικού και θρησκευτικού τουρισμού. Αυτό θα γίνει μόνο με στοχευμένες δράσεις φορέων της περιοχής, σε συνεργασία με την Πολιτεία αλλά και με την αξιοποίηση του αξιόλογου ανθρώπινου δυναμικού, που κατάγεται από την περιοχή και θα μπορούσε να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση».

Παρακολουθείστε το βίντεο με τις παραλίες: https://youtu.be/-50PhOrd6wU

Κείμενο: Μαίρη Τζώρα, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Βίντεο: Αντώνης Κοσσυβάκης
Φωτογραφίες: Αντώνης Κοσσυβάκης, Γιώργος Σφήκας

Δημοσίευση:21 Ιουνίου 2017


Γιορτή λήξης σχολικού έτους 2016 – 2017

Με μια όμορφη γιορτή, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 14 Ιουνίου 2017 , οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Μηλέας Πηγών Άρτας, έκλεισαν τη φετινή σχολική χρονιά.

Τη γιορτή παρακολούθησαν ο Δήμαρχος κ. Περικλής Μίγδος, ο Πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Πηγών κ. Ηλίας Δήμος,μαθητές, γονείς αλλά και πολλοί κάτοικοι του χωριού μας.
Όλα ήταν υπέροχα και συγκινητικά.
Ήταν μια ωραία και ζεστή γιορτή που οργάνωσε η Δασκάλα κα. Χριστίνα Δελλή μαζί με το σύλλογο γονέων και κηδεμόνων η οποία θα μείνει αξέχαστη σε πολλούς και κυρίως στα παιδιά …. διότι δεν υπάρχει γιορτή λήξης της χρονιάς χωρίς συγκίνηση, ειδικά όταν από τη μια βαθμίδα μεταβαίνουν τα παιδιά στην επόμενη…

Η γιορτή έκλεισε με την απονομή αναμνηστικών από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου.
Διερμηνεύοντας τα αισθήματα όλων των μαθητών, των δασκάλων, των γονέων και των φίλων του σχολείου έκλεισε μια δημιουργική και εποικοδομητική χρονιά γεμάτη επιτυχίες, εμπειρίες και προκοπή. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ζωή των παιδιών δεν είναι μόνο δουλειά, διάβασμα και κόπος, είναι και χαρά, απόλαυση, παιχνίδι. Σήμερα ανοίγεται ολόφωτος ο δρόμος των διακοπών, χαρείτε με την ψυχή σας τις ομορφιές της ωραίας εποχής.
Παίξτε, γελάστε και απολαύστε το καλοκαίρι και τις διακοπές σας. Ευχόμαστε σε όλους. Καλό Καλοκαίρι.

Δημοσίευση:14 Ιουνίου 2017


5 Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Πλημμύρισαν από παιδιά η κεντρική πλατεία των Πηγών , η Ιερά Μονή Σέλτσου , η Γέφυρα Κοράκου και ο Αχελώος !
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος ( Καθαριότητα , Πολιτισμός , Τουρισμός ) πρωτοβουλία του Palso Πρέβεζας - Λευκάδας έφερε στην Τοπική Κοινότητα Πηγών δεκάδες μαθητές και μαθήτριες καθώς και γονείς και δασκάλους με σκοπό τον καθαρισμό συγκεκριμένων σημείων του Αχελώου ποταμού !
Με την ευκαιρία της δράσης στον Αχελώο οι εκδρομείς επισκέφτηκαν τα απομεινάρια της Θρυλικής γέφυρας Κοράκου , την Ιερά Μονή Σέλτσου και το κέντρο του οικισμού των Πηγών !

Δημοσίευση:5 Ιουνίου 2017


ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ Ι.Ν. ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΗΓΩΝ

Με κάθε ιδιαίτερη λαμπρότητα το Σάββατο 20 Μαΐου 2017 γιόρτασε ο Ι.Ν Αγίου Νικολάου στον ομώνυμο οικισμό των Πηγών. Ακολούθησε Θεία Λειτουργία και Δοξολογία, με την συμμετοχή κατοίκων του χωριού και της ευρύτερης περιοχής.
Την γιορτή τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Γ,Καραισκάκη κ.Περικλης Μίγδος, ο αντιδήμαρχος κ,Νίκος Κουφούλης,ο Πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Πηγών κ.Ηλίας Δήμος καί αντιπρόεδρος της Αδελφοτητας Πηγιωτών κ. Απόστολος Μπάκας
Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας η Εκκλησιαστική Επιτροπή Ι.Ν. Αγίου Νικολάου πρόσφερε διάφορα εδέσματα στους πιστούς.

Δημοσίευση:21 Ναίου 2017


ΤΕΛΕΤΗ ΕΠΙΜΝΗΜΟΣΥΝΗΣ ΔΕΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΥΣΙΑ - ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΣΟΥΛΙΩΤΩΝ ΣΤΟ ΣΕΛΤΣΟ ΑΠΡΙΛΙΟΣ ΤΟΥ 1804

Σήμερα Παρασκευή 21 Απριλίου 2017, τιμήθηκε αυτή η ημέρα της ανείπωτης αυτής θυσίας, την οποία διοργάνωσαν η Αδελφότητα Πηγιωτών Άρτας, με τη συνδρομή του δήμου Γ. Καραισκάκη, στο χώρο της Ιεράς Μονής Σέλτσου.Η εκδήλωση άρχισε στις 10.30 και η οποία περιλάμβανε: Τέλεση επιμνημόσυνης δέησης-αρτοκλασία, Ρίψη στεφάνων στο όπισθεν της μονής φοβερό βάραθρο της Γκούρας τον΄΄Πέτακα΄΄ όπου έπεσαν τα 250 και πλέον γυναικόπαιδα των Σουλιωτών, Σύντομη ενημερωτική ομιλία και Προσφορά γλυκών και αναψυκτικών από την Αδελφότητα Πηγιωτών.

Την τελετή τιμησαν με την παρουσία τους απόγονοι των Σουλιωτών, ο Μητροπολίτης Άρτας Καλίνικος,ο Δήμαρχος Γ,Καραισκάκη κ.Περικλής Μίγδος,δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι της Περιφέρειας Ηπείρου, πρόεδροι πολιτιστικών συλλόγων και πλήθος ανθρώπων απο διάφορες περιοχές της ελλάδος.

Οι εκδηλώσεις αυτές στο τόπο θυσίας των Σουλιωτών στο Σέλτσο, όλα αυτά τα χρόνια, έχει γίνει κοινή συνείδηση πλέον ότι στο χώρο αυτό, έγινε ένα νέο Υπέρτερο Ζάλογγο και -όπως ειπώθηκε από πολλούς- «Το Μεσολόγγι της Ηπείρου»- Ιερά Κιβωτός της θυσίας των Σουλιωτών,πολύτιμο και ακατέργαστο πετράδι της Ιστορίας του Έθνους μας.

 

Δημοσίευση: 21 Απριλίου 2017


ΠΑΣΧΑ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ

ΠΗΓΕΣ ΑΡΤΑΣ

 

 

https://www.facebook.com/pigesartas/videos/10203011586448567/

Δημοσίευση: 17 Απριλίου 2017


ΠΑΣΧΑΛΙΝΕΣ ΕΥΧΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΠΗΓΙΩΤΩΝ ΑΡΤΑΣ

Δημοσίευση: 9 Απριλίου 2017


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΠΗΓΩΝ ΑΡΤΑΣ

ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΓΕΝΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΠΗΓΩΝ ΑΡΤΑΣ

Μ.ΔΕΥΤΕΡΑ 10-4-2017 (ΠΡΩΙ 0700-1000 ΚΑΙ ΑΠΟΓΕΥΜΑ 1900-2100)

Μ.ΤΡΙΤΗ 11-4-2017 (ΠΡΩΙ 0700-1000 ΚΑΙ ΑΠΟΓΕΥΜΑ 1900-2100)

Μ.ΤΕΤΑΡΤΗ  12-4-2017 (ΠΡΩΙ 0700-1000 ΚΑΙ ΑΠΟΓΕΥΜΑ 1900-2100)

Μ.ΠΕΜΠΤΗ 13-4-2013  (ΑΠΟΓΕΥΜΑ 1900-2130)

Μ.ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14-4-2017 (ΠΡΩΙ 1000-1100 ΚΑΙ ΑΠΟΓΕΥΜΑ 1900-2130)

Μ.ΣΑΒΒΑΤΟ 15-4-2017 (ΠΡΩΙ 06:00 ΕΩΣ 08:15 ΘΕΙΑ ΜΕΤΑΛΗΨΗ. ΒΡΑΔΥ 23:30 ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ - 12:15 ΑΝΑΣΤΑΣΗ

ΚΥΡΙΑΚΗ 16-4-2017 ----------

ΔΕΥΤΕΡΑ 17-4-2017 ΠΡΩΙ 0700-1000

 

ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓ.ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΙΤΕΑΣ  ΠΗΓΩΝ ΑΡΤΑΣ

Μ.ΠΕΜΠΤΗ 13-4-2013  (ΠΡΩΙ 0700-1000)

 

ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΚΟΙΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΜΗΛΕΑ ΠΗΓΩΝ ΑΡΤΑΣ

Μ.ΔΕΥΤΕΡΑ 10-4-2017 ----------

Μ.ΤΡΙΤΗ 11-4-2017 ----------

Μ.ΤΕΤΑΡΤΗ  12-4-2017 (ΑΠΟΓΕΥΜΑ 1800-2100)

Μ.ΠΕΜΠΤΗ 13-4-2013  ---------

Μ.ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14-4-2017 (ΠΡΩΙ 1000-1100 ΚΑΙ ΑΠΟΓΕΥΜΑ 1900-2130)

Μ.ΣΑΒΒΑΤΟ 15-4-2017 (ΑΝΑΣΤΑΣΗ 1100-0200)

ΚΥΡΙΑΚΗ 16-4-2017 ----------

ΔΕΥΤΕΡΑ 17-4-2017 ---------

 

ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓ.ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΗΛΕΑΣ  ΠΗΓΩΝ ΑΡΤΑΣ

Μ.ΠΕΜΠΤΗ 13-4-2013  (ΠΡΩΙ 0700-1000)

 

ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓ.ΝΙΚΟΛΑΟΥ  ΑΓ.ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΗΓΩΝ ΑΡΤΑΣ

Μ.ΠΕΜΠΤΗ 13-4-2013  (ΑΠΟΓΕΥΜΑΙ 1930-2130)

Μ.ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14-4-2017 (ΑΠΟΓΕΥΜΑ 1930-2130)

Μ.ΣΑΒΒΑΤΟ 15-4-2017 (ΑΝΑΣΤΑΣΗ 1100-0200)

Δημοσίευση: 9 Απριλίου 2017


ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΩΡΑΡΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΡΤΑΣ

Από τον Εμπορικό Σύλλογο Άρτας ανακοινώθηκε το Πασχαλινό ωράριο των καταστημάτων, το οποίο έχει ως εξής: 
 
-Μ. Δευτέρα: 8:00 π.μ - 2:00 μ.μ και 6-9 μ.μ. 
-Μ. Τρίτη: 8:00 π.μ - 2:00 μ.μ και 6-9 μ.μ. 
-Μ. Τετάρτη: 8:00 π.μ - 2:00 μ.μ και 6-9 μ.μ. 
-Μ. Πέμπτη: 8:00 π.μ - 2:00 μ.μ και 6-9 μ.μ. 
-Μ. Παρασκευή: 11:00 π.μ. – 7:00 μ.μ. 
-Μ. Σάββατο: 8:00 π.μ. – 3:30 μ.μ. 

Ακόμη ανακοινώνεται πως «Με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Εμπορικού Συλλόγου Άρτας τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά την Κυριακή των Βαΐων και την Δευτέρα του Πάσχα».

Δημοσίευση: 7 Απριλίου 2017


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 28 ΜΑΡΤΙΟΥ 1949 ΑΝΑΤΙΝΑΧΤΗΚΕ Η ΘΡΥΛΙΚΗ ΓΕΦΥΡΑ ΚΟΡΑΚΟΥ

ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΠΗΓΙΩΤΩΝ ΑΡΤΑΣ   28-3-2017

 

         «ΑΝΕΞΟΦΛΗΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΧΡΕΟΣ Η ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗ 

      ΤΗΣ ΓΕΦΥΡΑΣ ΚΟΡΑΚΟΥ»

 

Κλείνουν σήμερα 68 χρόνια από την αποφράδα εκείνη ημέρα της 28ης Μαρτίου 1949 της ανατίναξης της Θρυλικής Γέφυρας Κοράκου. Τότε που αδελφικά χέρια, Ελληνικά χέρια, χέρια των ανδρών του Δημοκρατικού Στρατού μέσα στη δίνη του εμφυλίου σπαραγμού προέβησαν στην απονενοημένη και καταστροφική αυτή ενέργεια, προφανώς σε μια προσπάθεια να ανακόψουν την επίθεση που δέχονταν, από τον Εθνικό Στρατό, σε μια από τις σημαντικότερες και φονικότερες μάχες του Εμφυλίου. Δεν υπάρχει βέβαια καμία δικαιολογία για την καταστροφή της αλλά δεν είναι και ώρα να καταλογίζουμε ευθύνες ούτε νόημα έχει. Προείχε τότε η προστασία της από όλους και με κάθε τίμημα......
Η θρυλική Γέφυρα Κοράκου ήταν το μεγαλύτερο μονότοξο γιοφύρι των Βαλκανίων. Έζησε για 434 χρόνια αντέχοντας σε σεισμούς και τις μανιασμένες κατεβασιές του Αχελώου μέχρι που έπεσε κι αυτή θύμα του Εμφυλίου.Είχε άνοιγμα 48 μέτρα και ύψος 26 μέτρα.Σήμερα έχουν μείνει δύο μικρά κομμάτια της γέφυρας από τις δύο πλευρές του Αχελώου.Η θρυλική Γέφυρα του Κοράκου ή «το Κορακογιοφύρι » ή ποιητικά «του Κόρακα το διόφυρο» ή «του Άσπρου το γιοφύρι» κτίστηκε από τον Άγιο Βησσαρίωνα το 1515.

Σήμερα, αποστασιοποιημένοι από τα γεγονότα εκείνης της εποχής επικεντρώνουμε την προσοχή μας σε μία και μόνη προσπάθεια . Στην αναστήλωση της θρυλικής γέφυρας Κοράκου . Είναι μία αυτονόητη ιστορική Υποχρέωση που αφορά όλους μας και πρωτίστως εμάς ως Αδελφότητα Πηγιωτών ΄Αρτας και ως μέλος της Διανομαρχιακής -Διαπεριφερειακής Οργανωτικής επιτροπής για την Αναστήλωση της .
Το θέμα της Αναστήλωσης της Θρυλικής Γέφυρας Κοράκου απο τα μέλη της Οργανωτικής διανομαρχιακής-διαπεριφερειακής Επιτροπής Αρτας- Καρδίτσας για την Αναστήλωση της Γέφυρας Κορακου και την προστασία της Κούλιας και της Κουτσοκαμάρας τίθεται με κάθε αφορμή και σε κάθε αρμόδιο.
Έτσι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος κατά την επίσκεψή του στις Πηγές ΄Αρτας , μετά το πέρας των εκδηλώσεων στην Ιερά Μονή Σέλτσου στις 23 Αυγούστου του 2016, επισκέφθηκε τα ερείπια της Γέφυρας Κοράκου και με δήλωση του τάχθηκε υπέρ της Αναστήλωσής της και στηρίζει αμέριστα τις προσπάθειες μας.
Όμως το θέμα της Αναστήλωσης από το 2014 και μετά πέρασε τα σύνορα της Ελλάδος και έγινε πλέον Πανευρωπαϊκό αίτημα.
Έφτασε στις Βρυξέλλες και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ενέργειες του συμπατριώτη μας από την Μεγαλόχαρη Άρτας του Αντώνη Κοσσυβάκη .
Είναι ο ίδιος πού έφερε στην Κοιλάδα του Αχελώου την Ευρωπαία Επίτροπο Ανάπτυξης Κορίνα Κρέτσου τον Μάιο του 2015 η οποία μετά την επίσκεψή της στην Ιστορική Μονή Σέλτσου πήγε στα ερείπια της θρυλικής Γέφυρας Κοράκου όπου δήλωσε ότι θα βοηθήσει αν πάει Πρόταση Ανακατασκευής στις Βρυξέλες.
Έγιναν δηλώσεις για το θέμα από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς, από την Επίτροπο Πολιτισμού Σίλβια Κόστα, την Ευρωπαία Επίτροπο Ντόρις Πακ ,τον κ. Τζιάννι Πιτέλα και άλλους ΄Ελληνες και ξένους Ευρωβουλευτές.
Προ ημερών δε σύσσωμη η Εθνική ομάδα Ποδοσφαίρου. του EYRO 2004 κατά την επίσκεψή της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έβαλαν την υπογραφή τους στην αφίσα της Γέφυρας Κοράκου που είχε φτιάξει ο Αντώνης ο Κοσσυβάκης για το σκοπό αυτό, στηρίζοντας με τον καλύτερο τρόπο την προσπάθειά μας.
Προστίθενται έτσι και αυτοί δίπλα στον Όλυμπιονίκη Δημοσθένη Ταμπάκο και την Πρωταθλήτρια Βάσω Σκάρα που εξ υπαρχής μας στηρίζουν.
Με αφορμή αυτό ακριβώς το γεγονός η ΕΡΤ 1 πρόβαλε στις 26-3-2017 στις 10.00 ώρα και στην εκπομπή '' ΠΑΜΕ ΑΛΛΙΩΣ'' 15λεπτο αφιέρωμα όπου αναδείχθηκε το θέμα με τον καλύτερο τρόπο ενώ παρεμβάσεις στην διάρκειά του έκαναν ο Υπουργός Υποδομών κ. Σπίρτζης ο οποίος δεσμεύθηκε για την έναρξη εκπόνησης μελέτης και χρηματοδότησης από Ευρωπαϊκά προγράμματα και ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Θεσσαλονίκης κ. Μήτκας για θέματα αρμοδιότητας του ως προς την κατασκευή.
Αρχίζουν να αποδίδουν οι προσπάθειες της Διανομαρχιακής Επιτροπής Άρτας -Καρδίτσας με Πρόεδρό της τον Αργιθεάτη Μενέλαο Παπαδημητρίου (πρωτοπόρος της ιδέας μαζί με τον καθηγητή του ΚΠΕ Μουζακίου Κώστα Γραμμένο και τον αείμνηστο Νίκο Μπαλά) και στην οποία συμμετέχει ενεργά η Αδελφότητα Πηγιωτών ΄Αρτας . Αυτή διοργάνωσε την ημερίδα για το θέμα αυτό τον Αύγουστο του 2010 στις Πηγές ΄Αρτας και εξέδωσε σχετικό ψήφισμα συμπερασμάτων.
Ισχυρή είναι και η στήριξη του Μελετητή των Πέτρινων Γεφυριών του Σπύρου Μαντά,των Αργιθεατών μηχανικώ Κώστα Κωτή και Αναστασίας Κουτή δια την δωρεάν σύνταξη προμελέτης αλλά και τόσων άλλων που είναι δύσκολο να αναφερθούν εδώ . Τους ευχαριστούμε όλους.
Ευχαριστούμε επίσης τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης όπως της ΕΡΤ, την ΑRΤ TV και ιδιαίτερα τα Ηπειρώτικά κα ι Θεσσαλιώτικα Μπλογκς και εφημερίδες για την προβολή των δράσεων της Οργανωτικής Επιτροπής.
Φτάνοντας στο σήμερα όμως δεν ξεχνούμε την προσφορά του Ηπειρώτη σκηνοθέτη της ΕΡΤ, του Νίκου Παπαθανασίου, δημιουργού του Ντοκιμαντέρ «Η θρυλική γέφυρα Κοράκου» που προβλήθηκε στην Άρτα για πρώτη φορά τον Ιούνιο 2015 στην αίθουσα του ΄΄ΣΚΟΥΦΑ'.
Από πλευράς Περιφέρειας Ηπείρου, περιμένουμε εκδήλωση ενεργειών αφού αποσπάσαμε την ρητή υπόσχεσή του κ. Καχριμάνη να βοηθήσει αμέσως μετά το πέρας εργασιών στη γέφυρα της Πλάκας. Ελπίζουμε να κινηθεί ταχύτερα στην υλοποίηση της.
Το ίδιο υποθέτουμε ισχύει και για τον Αντιπεριφερειάρχη Άρτας κ. Ψαθά, τον Δήμαρχο Γ. Καραϊσκάκη κ. Π. Μίγδο, καθώς και τις Αυτοδιοικητικές αρχές της Περιφέρειας Θεσσαλίας, Αντιπεριφέρειας Καρδίτσας και του Δήμου Αργιθέας.
Όλοι μαζί με μια φωνή Ηπειρώτες και Θεσσαλοί να διεκδικήσουμε την υλοποίηση του αιτήματός που αποτελεί εν τέλει και μια ανεξόφλητη ιστορική υποχρέωση. Αυτή η πολύπλευρη συμμετοχή όλων των προαναφερομένων στην προσπάθεια υλοποίησης πιστεύουμε ότι θα είναι και ποιό αποτελεσματική. Θα πρέπει όμως να γνωρίζουν όλοι ότι δεν έχουν να κάνουν με αφελείς και αιθεροβάμονες. Έχουν να κάνουν με ξεροκέφαλους και πεισματάρηδες που χρέος τους είναι να εξοφλήσουν την ιστορία.. Το χρωστάμε στον Άγιο Βησσαρίωνα που την έφτιαξε ζητιανεύοντας. Το χρωστάμε στους Σουλιώτες του Σέλτσου που έπεσαν πολεμώντας μέχρι ενός πάνω της και στα εκατοντάδες γυναικόπαιδα που πνίγηκαν δίπλα της μαζί με τη Λένω Μπότσαρη. Για αυτούς που ο Γάλλος Ιστορικός ο Πουκεβίλ αναφέρει μεταξύ των άλλων για το «Ολοκαύτωμα» των Σουλιωτών στο Σέλτσο -αυτή την ανείπωτη σφαγή-τον Απρίλιο του 1804. «Χωρίς αμφιβολία η Γέφυρα Κοράκου θα υπενθυμίζει για πολύ καιρό τα τελευταία τέκνα του Σουλίου που χάθηκαν το 1804 στις όχθες του Αχελώου. Οι δύστυχοι! Εδώ θα έπρεπε να έχει στηθεί ένα μνημείο γι ' αυτούς που να υπενθυμίζει τη θυσία και το θάνατο τους. Ωστόσο δεν τους πρόσφεραν τίποτε άλλο παρά μόνο μια αιματηρή σελίδα στην Ιστορία της Ελλάδος».. Το χρωστάμε στον Καραϊσκάκη και την Κλεφτουριά που την είχε πέρασμά του. Το χρωστάμε στους προγόνους μας που τη διάβαιναν ζαλιγκωμένοι καλαμπόκι και αλάτι από το Μουζάκι. Το χρωστάμε σ΄αυτούς που μάτωσαν υπερασπίζοντάς την και που έκλαψαν και πόνεσαν όταν ανατινάχτηκε. Κυρίως όμως το χρωστάμε στη μελλοντική γενιά. Αυτή που κληρονομεί και τις μνήμες μας. Αν εμείς τις σκορπίσουμε, τι θα τους δώσουμε; την Ευχή μας;
Επιτέλους ας ξεκινήσει από την Περιφέρεια Ηπείρου τοΥπουργείο Υποδομών και το Υπουργείο Πολιτισμού η ανάθεση κύριας μελέτης ώστε να έχουμε κάτι σαν βάση διεκδίκησης. Ζητείται κοινή βούληση. Ας βρεθεί μεταξύ μας . Διότι η πολιτιστική κληρονομιά δεν γνωρίζει σύνορα ούτε τοπικές ιδιοκτησίες. Ανήκει σε όλους . Να ενώσουμε λοιπόν όλοι τις δυνάμεις μας και να απαιτήσουμε επιτέλους έργα και λύσεις . Σ' αυτή την κατεύθυνση θα θέλαμε να συνδράμουν οι δύο Ομοσπονδίες Ραδοβιζινών και Αργιθεατών ως και οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι της περιοχής μας και να συμμετέχουν ενεργά στις προσπάθειες αυτές. Εν τέλει υπάρχει ανεξόφλητο Ιστορικό Χρέος. Να βοηθήσουμε όλοι στην αναστήλωση αυτού του μνημείου. Για να κλείσει επιτέλους, μια ακόμη ανοιχτή ιστορική πληγή και να γίνει γέφυρα φιλίας για το μέλλον. Εύστοχα ο Ηπειρώτης σκηνοθέτης της Ε.Ρ.Τ ο Νίκος Παπαθανασίου δημιουργός της ταινίας «Σαν παραμύθι –Η Θρυλική Γέφυρα Κοράκου» επισημαίνει ότι «ΖΗΤΕΙΤΑΙ Ο ΝΕΟΣ ΒΗΣΣΑΡΙΩΝ» που θα την ξαναχτίσει.. Ελπίζουμε- όποιος και αν είναι, φορέας η πρόσωπο-να βρεθεί και σύντομα!!! ΄
Έτσι με αφορμή την σημερινή επέτειο της καταστροφής της , ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΡΚΗΣ ΚΑΙ ΑΔΙΑΛΕΙΠΤΗ Η ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΜΑΣ . Ότι δεν απεμπολούμε ούτε για μια στιγμή τις μέχρι τώρα προσπάθειές μας που αφορούν την Αναστήλωση της γέφυρας Κοράκου και της Κούλιας. Ούτε βεβαίως και της θαμμένης στα μπάζα των έργων εκτροπής Ρωμαϊκής γέφυρας της Κουτσοκαμάρας. Ούτε και των υπόλοιπων μνημείων της πολιτιστικής μας κληρονομιάς της ευρύτερης περιοχής που περικλείει η Κοιλάδα του Αχελώου και που έχουν αφεθεί στη μοίρα τους Ελπίζουμε ότι τα παραπάνω θα βρούν΄΄ ευήκοα ώτα΄΄ και δεν θα μείνει ως μια καταγραφή διαμαρτυρίας ενός Πολιτιστικού Συλλόγου ,και ως τέτοια να αντιμετωπιστεί, διότι σε περίπτωση αδιαφορίας, έπονται και οι ευθύνες όλων .

ΓΙΑ ΤΟ Δ. Σ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΠΗΓΙΩΤΩΝ ΑΡΤΑΣ

   

Δημοσίευση: 28 Μαρτίου 2017


ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 25η ΜΑΡΤΙΟΥ

Με όλες τις τιμές -παρουσία των τοπικών αρχών και πλήθος κόσμου -γιορτάστηκε στην Τοπική Κοινότητα Πηγών η εθνική επέτειος της 25η Μαρτίου 1821 και ο Ευαγγελισμός της θεοτόκου. Οι εκδηλώσεις περιλάμβαναν, μεταξύ άλλων, δοξολογία, δέηση υπέρ των πεσόντων τον πανυγηρικό της ημέρας,κατάθεση στεφάνων απο φορείς και συλλόγους και σχολική εορτή απο τους ακρίτες μαθητές του Δημοτικού σχολείου Μηλέων.

 

Δημοσίευση:26 Μαρτίου 2017


Το παλιό Δημοτικό Σχολείο στις Πηγές Άρτας μετατρέπεται σε Ενεργειακά ευφυές Πολιτιστικό Κέντρο.

Χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2014 - 2020 το ανενεργό Δημοτικό Σχολείο της Τοπικής Κοινότητας Πηγών με 419 .582 ευρώ και μετατρέπεται σε Πολιτιστικό Κέντρο ενεργειακά ευφυές και σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης.
Συγκεκριμένα, ύστερα από την σχετική πρόταση που είχε κατατεθεί, από το Δήμο Γ. Καραϊσκάκη, τον περασμένο Αύγουστο, ανακοινώθηκε από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος "Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη", του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, η ένταξη του Ανενεργού Δημοτικού Σχολείου των Πηγών, Δήμου Γ. Καραϊσκάκη, Π.Ε. Άρτας, στο Υ.ΜΕ.ΠΕΡ.Α.Α. (ΕΣΠΑ 2014 - 2020).
Το έργο προβλέπει την μετατροπή του παλιού Σχολείου σε Ενεργειακά ευφυές Πολιτιστικό Κέντρο, σχεδόν μηδενικής Ενεργειακής Κατανάλωσης. Στην πρόταση περιλαμβανόταν και η προσθήκη Παιδικής Χαράς στον προαύλιο χώρο (με ανακυκλωμένα υλικά εκπαιδευτικού χαρακτήρα).
Ο συνολικός Προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των 419.582 ευρώ.

Δημοσίευση:24 Μαρτίου 2017


Απόφαση Δημάρχου για ορισμό Αντιδημάρχων 2017-2019

Ορίζει τους κατωτέρω δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας ως Αντιδημάρχους του Δήμου Γεωργίου Καραϊσκάκη με θητεία, από 10.03.2017 και μέχρι το τέλος της δημοτικής περιόδου και τους μεταβιβάζει αρμοδιότητες ως εξής:

1) Τον κ. Καυκιά Δημοσθένη του Ανδρέα Αντιδήμαρχο με αντιμισθία για τη Δημοτική Ενότητα Ηρακλείας και του μεταβιβάζει τις παρακάτω αρμοδιότητες:
Α. Κατά τόπον στις Τοπικές Κοινότητες Άνω Καλεντίνης, Διχομοιρίου, Βελεντζικού και Ρετσιανών τις εξής αρμοδιότητες:
-Υπογραφή με εξουσιοδότηση του Δημάρχου, βεβαιώσεων, πιστοποιητικών και λοιπών διοικητικών εγγράφων που εκδίδονται από τις δημόσιες υπηρεσίες που λειτουργούν στα όρια της Δημοτικής Ενότητας.
-Μεριμνά για την καλή κατάσταση και λειτουργία του εξοπλισμού που βρίσκεται στη Δημοτι-κή Ενότητα.
-Ευθύνη καλής λειτουργίας δημοτικών υπηρεσιών-προσωπικού που είναι εγκαταστημένες στη Δημοτική Ενότητα .
-Παρακολούθηση εξέλιξης έργων και εργασιών που εκτελούνται στη Δημοτική Ενότητα.
-Τη συνεργασία με τους Προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων για την επίλυση των προβλημάτων τους.
- Καθαριότητας, ύδρευσης και ηλεκτροφωτισμού.
-Πολιτιστικών εκδηλώσεων-Αθλητισμού-Νεολαίας.
-Τουριστικής προβολής και ανάπτυξης.

2) Τον κ. Κουφούλη Νικόλαο του Αθανασίου Αντιδήμαρχο χωρίς αντιμισθία για τη Δημοτι-κή Ενότητα Τετραφυλίας και του μεταβιβάζει τις παρακάτω αρμοδιότητες:

α. Κατά τόπον στις Τοπικές Κοινότητες Πηγών, Μεσοπύργου, Μεγαλόχαρης, Μηλιανών, Καστανιάς, Ελάτης, Αστροχωρίου τις εξής αρμοδιότητες:
-Υπογραφή με εξουσιοδότηση του Δημάρχου , βεβαιώσεων, πιστοποιητικών και λοιπών διοικητικών εγγράφων που εκδίδονται από τις δημόσιες υπηρεσίες που λειτουργούν στα όρια της Δημοτικής Ενότητας.
-Μεριμνά για την καλή κατάσταση και λειτουργία του εξοπλισμού που βρίσκεται στη Δημο-τική Ενότητα.
-Ευθύνη καλής λειτουργίας δημοτικών υπηρεσιών-προσωπικού που είναι εγκαταστημένες στη Δημοτική Ενότητα .
-Παρακολούθηση εξέλιξης έργων και εργασιών που εκτελούνται στη Δημοτική Ενότητα.
-Τη συνεργασία με τους Προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων για την επίλυση των προβλημάτων τους.
- Καθαριότητας, ύδρευσης και ηλεκτροφωτισμού.
-Πολιτιστικών εκδηλώσεων-Αθλητισμού-Νεολαίας.
-Τουριστικής προβολής και ανάπτυξης.

3) Τον κ. Σοφούρη Νικόλαο του Σπυρίδων με αντιμισθία για τη Δημοτική Ενότητα Γεωργίου Καραϊσκάκη και του μεταβιβάζει τις παρακάτω αρμοδιότητες:

α. Κατά τόπον στις Τοπικές Κοινότητες Διασέλλου, Κλειδίου, Σκουληκαριάς, Άνω Πέτρας, Δημαριού τις εξής αρμοδιότητες:
-Υπογραφή με εξουσιοδότηση του Δημάρχου , βεβαιώσεων, πιστοποιητικών και λοιπών διοικητικών εγγράφων που εκδίδονται από τις δημόσιες υπηρεσίες που λειτουργούν στα όρια της Δημοτικής Ενότητας.
-Μεριμνά για την καλή κατάσταση και λειτουργία του εξοπλισμού που βρίσκεται στη Δημοτική Ενότητα.
-Ευθύνη καλής λειτουργίας δημοτικών υπηρεσιών-προσωπικού που είναι εγκατεστημένες στη Δημοτική Ενότητα .
-Παρακολούθηση εξέλιξης έργων και εργασιών που εκτελούνται στη Δημοτική Ενότητα.
-Τη συνεργασία με τους Προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων για την επίλυση των προβλημάτων τους.
-Καθαριότητας, ύδρευσης και ηλεκτροφωτισμού.
-Πολιτιστικών εκδηλώσεων-Αθλητισμού-Νεολαίας.
-Τουριστικής προβολής και ανάπτυξης.

4) Τον κ. Χήτα Βασίλειο του Ευαγγέλου καθ’ ύλην Αντιδήμαρχο χωρίς αντιμισθία και του μεταβιβάζει τις παρακάτω αρμοδιότητες:
Α. Της Δ/νσης Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών και ιδίως:
1. Οικονομικών θεμάτων
- Την εποπτεία και ευθύνη των οικονομικών και των αντίστοιχων οργανικών μονάδων του Δήμου και συγκεκριμένα των: Προσόδων, ΤΑΠ και Τελών Καθαριότητας –Φωτισμού, Ελέγχου, Δημοτικής Περιουσίας, Ταμειακής Βεβαίωσης Εισπράξεων Κοινοποιήσεων φορολογητέας ύλης, Προϋπολογισμού, Εκκαθάρισης Δαπανών, Προμηθειών, Λογιστηρίου –Διπλογραφικού, Ταμείου, Διαχείρισης υλικών και αποθεματικού εξοπλισμού γραφείων.
- Να συνυπογράφει τους βεβαιωτικούς καταλόγους και τα χρηματικά εντάλματα πληρωμής των δαπανών, οι οποίες έχουν εκκαθαριστεί από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου ( άρθρο 58 παρ.1 περιπτ. ε ν.3852/10, ΦΕΚ 114Α΄/2006, άρθρο 22 Β.Δ. 15-6-1959, ΦΕΚ 114Α΄/1959.ΕΣ Τμ.VII175/2007), καθώς και όλα τα έγγραφα, αποφάσεις, δικαιολογητικά και πράξεις σχετικά με την οικονομική υπηρεσία.
2.Διοικητικών θεμάτων
-Αναπλήρωση του Δημάρχου κωλυομένου ή απόντος και υπογραφή εγγράφων πλην χρηματικών ενταλμάτων.
-τη χορήγηση αδειών του προσωπικού
-την εξυπηρέτηση και ενημέρωση των Πολιτών
-τη λειτουργία των ΚΕΠ
-τη διαφάνεια και Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση
-τη λειτουργία του προγράμματος Διαύγεια
-τη λειτουργία των υπηρεσιών Αλλοδαπών και μεταναστών
-τη έκδοση και υπογραφή όλων των αποφάσεων, εγγράφων και δικαιολογητικών που σχετίζονται με τις πιο πάνω ανατιθέμενες αρμοδιότητες.

Β. Του Τμήματος Οργάνωσης – Προγραμματισμού
Γ. Του Τμήματος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης και ιδίως
-τα θέματα πρωτογενούς τομέα (Αγροτικής Ανάπτυξης, Κτηνοτροφίας, Αλιείας)
-τα θέματα προβολής και Τουρισμού
-τη διαχείριση των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και των εν γένει θεμάτων που συνδέονται με χρηματοδοτήσεις στα πλαίσια προγραμμάτων χρηματοδότησης.
-τον έλεγχο καταστημάτων και επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος
-την έκδοση πάσης φύσης αδειών που απαιτούνται για την λειτουργία επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος
-την έκδοση πάσης φύσης αδειών που απαιτούνται για την λειτουργία οποιασδήποτε επιχείρησης, εκμετάλλευσης, οργανισμού, φορέα.
-τη χορήγηση αδειών άσκησης επαγγέλματος
-την προστασία της δημόσιας υγείας, τον υγειονομικό έλεγχο των καταστημάτων και επιχειρήσεων, την προστασία του καταναλωτή
-τη λειτουργία Δημοτικών και λαϊκών αγορών, εμποροπανηγύρεων, την άσκηση υπαίθριων εμπορικών δραστηριοτήτων και τη χορήγηση των σχετικών αδειών
-τη Διαφήμιση, και τους χώρους για την τοποθέτηση πλαισίων προβολής υπαίθριας διαφήμισης
-την επιβολή προστίμων για τα παράνομα πλαίσια και τις παράνομες πινακίδες (ν.2946/2001, ΦΕΚ 22ΑΑ’/2001)
-γενικά τη χορήγηση και υπογραφή αδειών, πιστοποιητικών, την έκδοση αποφάσεων, την επιβολή προστίμων των ανωτέρω αρμοδιοτήτων καθώς και την ευθύνη λειτουργίας και εποπτείας των φορέων και την ευθύνη λειτουργίας των αντίστοιχων οργανικών μονάδων του Δήμου.
Δ. Αρμοδιότητες Παιδείας , πολιτισμού και Αθλητισμού
Ε. Αρμοδιότητες Τμήματος Τεχνικών έργων
ΣΤ. Αρμοδιότητες Τμήματος Περιβάλλοντος , Καθαριότητας και Ανακύκλωσης

Β. Οι ανωτέρω κατά την διάρκεια της θητείας τους δεν μπορούν να εκλεγούν μέλη του προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου. Η ανάκληση Αντιδημάρχου πριν τη λήξη της θητείας του είναι δυνατή με ειδική αιτιολογημένη απόφαση του Δημάρχου.
Γ. Σε περίπτωση απουσίας ή κωλύματος του Δημάρχου τις αρμοδιότητές του ασκεί ο Αντιδήμαρχος Χήτας Βασίλειος.
Τις κατά τόπον αρμοδιότητες των Αντιδημάρχων Καυκιά Δημοσθένη, Κουφούλη Νικολάου και Σοφούρη Νικολάου σε περίπτωση απουσίας τους θα ασκεί ο Αντιδήμαρχος Χήτας Βασίλειος.
Δ. Η παρούσα απόφαση να δημοσιευθεί σε μία τουλάχιστον ημερήσια ή εβδομαδιαία εφημερίδα του Νομού και να αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου. 

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

Περικλής Α. Μίγδος

Δημοσίευση:21 Μαρτίου 2017


ΧΟΡΟΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΠΗΓΙΩΤΩΝ ΑΡΤΑΣ 18-3-2017 ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΗΜΕΙΩΣΕ Ο ΧΟΡΟΣ ΤΗΝ ΠΗΓΙΩΤΩΝ ΣΤΑ «ΑΓΡΙΜΙΑ»

Πραγματοποιήθηκε στις 18-3-2017 Σάββατο βράδυ, με μεγάλη επιτυχία στο κέντρο διασκέδασης <<Τα Αγρίμια>> στην Αθήνα, ο ετήσιος χορός της Αδελφότητας Πηγιωτών ΄Αρτας. Σε ένα κατάμεστο κέντρο, με δημοτική ορχήστρα τα μεγάλα ονόματα της δημοτικής μουσικής, τη Φιλιώ Πυργάκη, τη Γιώτα Γρίβα, τον Γιάννη Καψάλη, το Μάκη Τσίκο και τον Νεκτάριο Κοκώνη, οι Πηγώτες με τους φίλους τους και συμπατριώτες διασκεδάσαμε σε ένα θαυμάσιο περιβάλλον μέχρι πρωίας.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο δήμαρχος Γ. Καραϊσκάκη κ. Περικλής Μίγδος ο τ.υπουργός Μιχάλης Καρχιμάκης Ο Κων/νος Κονής ως εκπρόσωπος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας, Ο Αντώνης Κοντός- Ιατρός και Έφορος τύπου της Πανηπειρωτικής- Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τζουμερκιωτών και Πρόεδρος Διστρατιωτών, η Ηλέκτρα Κίκη δικηγόρος Μέλος του Δ.Σ του Ιδρύματος Ζαππείου Μεγάρου και μέλος του Δ.Σ της Πανηπειρωτικής, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ραδοβιζινών κ. Γιώργος Κουρτέσας ,ο Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Γ, Καραισκάκη και συγχωριανός μας κ. Αιμίλιος Αντωνάκης, ο Πρόεδρος της διανομαρχιακής επιτροπής ΄Αρτας-Καρδίτσας για την αναστήλωση της Γέφυρας Κοράκου κ, δικηγόρος Λαογράφος κ.Μενέλαος Παπαδημητρίου με τα μέλη του Δ.Σ του συλλόγου Ανθηριωτών, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γρεβιωτών κ. Γιάννης Πουρνάρας με τα μέλη του Δ.Σ, Ο Πρόεδρος του Συλόγου Πετρωτιωτών Καρδίτσας Ν.Κουτσιμπογεώργος, η εκπρόσωποι του Συλόγου Διχομοιριτών Λουκία Ντούβαλη και Ανδρέας Τζίτζηρας η εκπρόσωπος του Συλλόγου Ρετσιανών Αννα Λάιου καθώς και άλλα μέλη συλλόγων περιοχής Ραδοβιζίων. Από το χωριό μας ήρθαν και τίμησαν με την παρουσία τους ο Γιώργος .Οικονόμου ειδικός συνεργάτης το δήμου μας,ο Κώστας Α.Γρέβιας ,και ο Γιατρός Νίκος Αρκουμάνης. Οι βουλευτές Αρτας κ. Β.Τσίρκας και Γ.Στυλιος μας ενημέρωσαν ότι λόγω μετάβασής των στην Άρτα αδυνατούσαν να παρευρεθούν.
Σύντομο χαιρετισμό απεύθυναν ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Πηγιωτών κ. Καπερώνης Χρήστος Ο δήμαρχος Γ,Καραισκάκη Περικλής .Μίγδος,ο τ.Υπουργός Μιχάλης Καρχιμάκης,ο Αντιπρόεδρος της Πανηπειρωτικής Κώστας .Κονής,Ο Πρόεδρος Τζουμερκιωτών, Αντώνης Κοντός και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ραδοβιζινών Γιώργος.Κουρτέσας.
Η παρουσία των Πηγιωτών αλλά και των υπολοίπων φίλων μας σε ημέρες κρίσης και οικονομικής ανέχειας, μας γέμισε όλους με αισιοδοξία και κουράγιο που τόσο πολύ τα έχουμε ανάγκη στις δύσκολες μέρες που βιώνουμε .Αισθητή ήταν η παρουσία συγχωριανών μας από όλους τους συνοικισμούς του χωριού αλλά περισσότερο από τον Άγιο Βασίλειο ,την Ιτέα, την Αηδονιά τον Αγ. Νικόλαο και την Μηλέα (Γρέβια) που δεν υπολόγισαν τις υπαρκτές οικονομικές αδυναμίες-όπως όλοι μας αντιμετωπίζουμε- και έδωσαν το παρών για την στήριξη της Αδελφότητας.
Εκ μέρους του διοικητικού συμβουλίου εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας για την τιμή που μας έκαναν να παρευρεθούν στην εκδήλωση οι εκλεκτοί καλεσμένοι μας και οι συγχωριανοί και φίλοι μας. Τις ευχαριστίες μας εκφράζουμε στον ιδιοκτήτη του κέντρου ''Αγρίμια'' τον συμπατριώτη μας κ. Γιάννη Μπάρμπα τους εκλεκτούς καλλιτέχνες, την ορχήστρα ,και το υπόλοιπο προσωπικό του κέντρου-ιδιαιτέρως δε στον συγχωριανό μας κ. Γιάννη Βασιούλα - που μας περιποιήθηκαν και μας διασκέδασαν με τον καλύτερο τρόπο.
Κατανοούμε τους συγχωριανούς και φίλους μας που λόγοι Υγείας, οικονομικοί ή προσωπικοί λόγοι, ή λόγοι ανεξάρτητοι της θελήσεώς των, τους εμπόδισαν να παρευρεθούν και εκφράζουμε την συμπάθειά μας και την αλληλεγγύη.
Επίσης στους συγχωριανούς μας που λόγω πένθους δεν παρευρέθηκαν, εκφράζουμε την συμπαράστασή μας στην λύπη τους.
Ευχαριστούμε ιδιαίτερα όλους όσους διέθεσαν δώρα και προσφορές για την λαχειοφόρο μας.
ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΠΗΓΙΩΤΩΝ ΑΡΤΑΣ

 

Δημοσίευση:18 Μαρτίου 2017


ΕΦΥΓΕ....Ο ΝΙΚΟΣ Φ. ΜΠΑΛΑΣ

 

Η Αδελφότητα Πηγιωτών για τον θάνατο του Ν. Μπαλά

Με μεγάλη θλίψη πληροφορηθήκαμε ότι ο προσφιλής συγχωριανός μας Νίκος Φ. Μπαλάς έχασε τελικά τη μάχη για τη ζωή μετά από σύντομη ασθένεια . Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλλεί στον Ι.Ναό Μαρμαριώτισας στο Χαλάνδρι την Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017 ώρα 14.00 και η ταφή στο κοιμητήριο Χαλανδρίου .
 
Ο Νίκος Φ.Μπαλάς Γεννήθηκε στις Πηγές Άρτας το 1949. Ήταν παντρεμένος με την Καίτη Μπαλά και απέκτησαν δύο τέκνα τον Φώτη και τον Παναγιώτη. Στην επαγγελματική του σταδιοδρομία υπηρέτησε ως Διευθυντικό στέλεχος του Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων από όπου και συνταξιοδοτήθηκε .
Από την δεκαετία του 80 ‘άρχισε να ασχολείται με τα πολιτιστικά θέματα του χωριού μας ενώ διετέλεσε για πολλά χρόνια Πρόεδρος της Αδελφότητας Πηγιωτών της οποίας υπήρξε ιδρυτικό μέλος.

Ήταν ο βασικός συντελεστής για την έκδοση της εφημερίδας της Αδελφότητας Πηγιώτικες Ρίζες, όπου αρθρογραφούσε με το ψευδώνυμο "Ντόμπρος". Υπήρξε συμπαραστάτης σε όλες τις δράσεις της Αδελφότητας σε όλη του τη ζωή με κυριότερη τις προσπάθειες Αναστήλωσης της Γέφυρας Κοράκου.
Συμμετείχε στη συν διοργάνωση της Ημερίδας το 2010 για το σκοπό αυτό. Μαζί μας πάλευε ακατάπαυστα για την προστασία των πολιτιστικών μνημείων της περιοχής των έργων εκτροπής του Αχελώου.
Είχε μερίδιο ‘’ευθύνης’’ στην έκδοση της καταγγελτικής αφίσας της Αδελφότητας Πηγιωτών με τίτλο ‘’ΚΑΤΑΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ’’ Συνετέλεσε και αυτός με καίριες παρεμβάσεις του στην καθιέρωση των Πηγών ως Ιστορική έδρα του Δήμου Γεωργίου Καραϊσκάκη .

Ήταν σε συνεργασία με όλους τους διατελέσαντες Προέδρους της Αδελφότητας, ο βασικός συντελεστής της αναβάθμισης των εορτών του Σέλτσου, συμβάλλοντας έτσι στην αναγνώρισή του ως Τόπο Θυσίας και Ιστορικής Μνήμης.
Συνέβαλλε στην επιτυχή διοργάνωση της ημερίδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ανάπτυξη της Υπαίθρου το 2011 στις Πηγές Άρτας σε συνεργασία με τον συμπατριώτη μας Αντώνη Κοσσυβάκη Επίσης στην διοργάνωση του ΄΄Ορεινός΄Αυγουστος΄΄ το 2000 στην Μεγαλόχαρη Άρτας και πάμπολλες άλλες παρεμβάσεις και δραστηριότητες που συνέβαλλαν στην ανάπτυξη την προβολή και την πρόοδο του χωριού μας.

Υπήρξε στενός συμπαραστάτης και βοηθός σε τοπικά και γενικά θέματα των αειμνήστων Προέδρων της Κοινότητας Πηγών των Βασιλείου Καπερώνη και Αθανάσιου Γρέβια .Αυτού δε και ως δημάρχου κατόπιν .

Συνεργάστηκε και έκανε παραστάσεις σε πολιτικούς παράγοντες με γνώμονα πάντα το καλό του χωριού μας στην προώθηση θεμάτων. Ασχολήθηκε με τα προβλήματα της εκκλησίας του χωριού μας και βοήθησε σημαντικά στην επίλυσή των με αθόρυβο τρόπο.

Φώτο από την ημερίδα για την αναστήλωση της Γέφυρας Κοράκου στις Πηγές τον Αύγουστο του 2010. Στη φώτο διακρίνονται ο Ολυμπιονίκης Δημοσθένης Ταμπάκος, η Βάσω Σκάρα και ο ερευνητής των πέτρινων γεφυριών Σπύρος Μαντάς δίπλα από τον Ν. Μπαλά
Πρωτοστάτησε με τον Μενέλαο Παπαδημητρίου στην ίδρυση της Διανομαρχιακής Οργανωτικής επιτροπής Άρτας - Καρδίτσας για την Αναστήλωση της γέφυρας Κοράκου.

Συνετέλεσε στην δημιουργία της ταινίας του Ηπειρώτη σκηνοθέτη της ΕΡΤ Νίκου Παπαθανασίου για τη θρυλική γέφυρα Κοράκου. Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η συνεργασία με τον Αντώνη τον Κοσσυβάκη για την προώθηση θεμάτων της περιοχής μας σε Ευρωπαικό επίπεδο.

Στις Πολιτιστικές εκδηλώσεις μας ήταν πάντα πρωτοστάτης και με το οργανωτικό του πνεύμα που τον διέκρινε γινόταν ο βασικός συντελεστής επιτυχίας . Δεν υπήρξε εκδήλωση ή πανηγύρι στο χωριό μας που να μην είχε ενεργό συμμετοχή . Άνθρωπος απλός ,ανοιχτός χαρούμενος και καλόκαρδος χωρίς έπαρση, διατηρούσε με όλους άριστες σχέσεις ανεξαρτήτως πεποιθήσεων η απόψεων.
Πάντα ενωτικός , ειρηνοποιός σε έριδες και διχογνωμίες προσπαθούσε με το χαμηλό προφίλ του να συμβιβάσει τα πράγματα. Λάτρης της παράδοσης του χωριού μας , σε κάθε ευκαιρία μας έκανε να γελάμε με τις ιστορίες και τα παθήματα παλαιών συγχωριανών μας που τις διηγούνταν με το δικό του ιδιαίτερο τρόπο κυρίως στα αποκριάτικα γλέντια μας.

Τιμούσε και πρόσχαρα προσέγγιζε τους ηλικιωμένους του χωριού τις μανάδες μας και τους πατεράδες μας, κουβεντιάζοντάς τους δίνοντας θάρρος και ελπίδα. Όλοι του ανταπέδιδαν την καλοσύνη του . Υπήρξε πάνω απ΄όλα υποδειγματικός και συνεπής οικογενειάρχης αλλά και καλός συγγενής για όλους. Όλοι τους προσέτρεχαν σε αυτόν για κάθε βοήθεια στα προβλήματά τους.

Από τη θέση του στο Τ.Π.Δ εξυπηρέτησε και βοήθησε πάμπολλους συμπατριώτες μας που αφορούσαν είτε εξυπηρέτηση είτε διευθέτηση θεμάτων αποζημιώσεων ένεκα απαλλοτριώσεων , αλλά και δημόσιους φορείς, δήμους και Κοινότητες κυρίως της Ηπείρου στην διευκόλυνση λήψης πιστώσεων για εκτέλεση αναγκαίων έργων. Θα μπορούσαμε ακόμη να απαριθμήσουμε πάμπολλες παρόμοιες και άγνωστες ενέργειές του.
Η παρουσία του για το χωριό μας είχε μόνο θετικό πρόσημο και βοήθησε κατά πολύ στην περεταίρω θετική εξέλιξη όλων των θεμάτων του χωριού μας.

Ήταν ένας αγνός Πηγιώτης που το μόνο του ΄΄ελάττωμα΄΄ ήταν η παθολογική αγάπη για τον τόπο του. Τον τόπο που γεννήθηκε, ανδρώθηκε και περπάτησε. Γαλουχήθηκε με τις πατροπαράδοτες αρχές της τυπικής αγροτικής οικογένειας που πέρασε τη μεγάλη φτώχεια και τη στέρηση της δεκαετίας του 50 και του 60.

Περπάτησε όλα τα στεφάνια τους Γκρεμνούς του Σέλτσου της Γκούρας της Καψάλας και του Νιγκοζιού σχεδόν ξυπόλητος και νηστικός βόσκοντας τα κοπάδια της οικογένειάς του, για να καταξιωθεί επαγγελματικά ως Δ/ντης του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. και να καταγραφεί στην ιστορία των Πηγών ως ένας ακόμη χρήσιμος Πηγιώτης.

Θεωρούμε ότι είχε πολλά ακόμη να δώσει ο Νίκος ειδικότερα μετά την συνταξιοδότησή του. ΄΄Εφυγε΄΄ σε ηλικία που θα μπορούσε να προσφέρει πολλά .Θα ήταν ακόμη πολλαπλά χρήσιμος και συμπαραστάτης της Αδελφότητας. Θα μας λείψει πολύ και το κενό που αφήνει δύσκολα αναπληρώνεται.
Ο Νίκος καταγράφεται πλέον και δικαιωματικά στην ιστορία των Πηγών και στη συνείδηση όλων ως ένας ΧΡΗΣΙΜΟΣ ΠΗΓΙΩΤΗΣ Βέβαια πολύ ποιο μεγάλο είναι το κενό που αφήνει στην οικογένειά του και στους οικείους του. Εκεί είναι ποιο δύσκολο να καλυφθεί αυτό

Εκ μέρους του Δ.Σ της Αδελφότητας αλλά και των μελών της, εκφράζουμε στην οικογένειά του και στους οικείους του, τα θερμά και ειλικρινή συλλυπητήρια και δύναμη να ξεπεράσουν αυτή την οδυνηρή απώλεια. Ο θεός να αναπαύσει την ψυχή του. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ ΤΗΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΠΗΓΙΩΤΩΝ ΆΡΤΑΣ
ο Πρόεδρος Χρήστος Β. Καπερώνης
 

 

Δημοσίευση:7 Μαρτίου 2017


 

ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΙΣ ΕΝΟΡΙΕΣ ΠΗΓΩΝ

 Με απόφαση της Ιεράς Μητρόπολης Άρτης νέος Εφημέριος στην ενορία Πηγών τοποθετήτε ο Πρεσβ, Γεώργιος Φώτος και στην ενορία Μηλέων Πηγών ο Πρεσβ. Ιωάννης Μπαφατάκης.

Οι αλλαγές έγιναν κατόπιν συνταξιοδότησης του Πρεσβ.Λάμπρου Αντωνάκη της ενορίας Μηλέας Πηγών.

Τα καθήκοντα του νέου εφημέριου Πηγών ανέλαβε την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2017 ο Πρεσβ. Γεώργιος Φώτος από τον εφημέριο Πρεσβ. Ιωάννη Μπαφατάκη όπου διτέλεσε αφημεριος επι 15 συνεχεί έτη. Η παράδοση παραλαβή έγινε μετά την τελεση της θείας λειτουργίας,μέσα σε κλίμα θρησκευτικήε κατάνυξης και συγκίνησης μπροστά σε πλήθος πιστών.

πρΡσβ. Ιωάννης ΞœΟ€Ξ±Ο†Ξ±Ο„Ξ¬ΞΊΞ·Ο‚Ο€ΟΞ΅ΟƒΞ². Ξ“Ξ΅ΟŽΟΞ³ΞΉΞΏΟ‚ Ξ¦ΟŽΟ„ΞΏΟ‚

Δημοσίευση: 2 Μαρτίου 2017


ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΠΗΓΙΩΤΩΝ ΑΡΤΑΣ


¨ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΟ ΞΕΦΑΝΤΩΜΑ ΣΤΙΣ ΠΗΓΕΣ ΑΡΤΑΣ
¨
Μεγάλη και απρόσμενη επιτυχία σημείωσαν οι καθιερωμένες Αποκριάτικες εκδηλώσεις της Κυριακής των Απόκρεω και της Καθαράς Δευτέρας της Αδελφότητας που έγιναν στις 26 και 27Φεβρουαρίου 2017 στις Πηγές Άρτας Ιστορική έδρα του Δήμου Γ. Καραϊσκάκη.
Η κεντρική Αποκριάτικη εκδήλωση έγινε στο καφέ-ψητοπωλείο ‘’Ο Πλάτανος’’ του Χρύσανθου Καπερώνη παρά τις καιρικές συνθήκες και απουσίες συγχωριανών μας λόγω πένθους η ασθενειών τους. Η εντυπωσιακή προσέλευση των Πηγιωτών από όλους τους συνοικισμούς του χωριού, νέων και ηλικιωμένων αλλά και πολλών φίλων συνδημοτών μας ήταν τόσο μεγάλη που το κέντρο γέμισε ασφυκτικά. Ακολούθησε η προσφορά πλούσιου φαγητού με ψητά κρέατα και εδέσματα δωρεά της αδελφότητας. Την εμφάνιση τους στην εκδήλωση έκαναν πολλοί συγχωριανοί μας ντυμένοι με αποκριάτικες στολές.
Τους προσκεκλημένους διασκέδασε δημοτική ορχήστρα με τον Γιώργο Σαγάνη με τα δύο παιδία του σ τον αξιόλογό και πολλά υποσχόμενο νέο Χρήστο Σιάρκο στο κλαρίνο και τον εκπληκτικό ερμηνευτή δημοτικών τραγουδιών Γιώργο Καψάλη ο οποίος κατόπιν προτροπής μας ξεκίνησε με το τραγούδι της Λένως Μπότσαρη σκορπίζοντας συγκίνηση και θαυμασμό σε όλους μας. Η διασκέδαση με ελεύθερο το χορό που κράτησε μέχρι την 5η πρωινή ώρα ξεκίνησε με τον δήμαρχο Περικλή Μίγδο και τον Παπά Γιώργη Φώτο ο οποίος από τις 26 Φεβρουαρίου 2017 είναι ο Παπάς της Ενορίας Γεννεσεως Θεοτόκου στις Πηγές. Πρώτη έσυρε -κατ’ έθιμο το χορό- η ποιο ηλικιωμένη της εκδήλωσης η Καρακώστα Ελένη η Λενιώ όπως την ξέρουμε όλοι. .
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο Δήμαρχος Γ. Καραϊσκάκη κ. Περικλής Μίγδος ο Aντιδήμαρχο Δ.Ε Τετραφυλλιας κ. Νίκολαος Κουφούλης ο Δημοτικός Σύμβουλος και συγχωριανός μας Αιμίλιος Αντωνάκης ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Νικολαος Μίγδος ο τ.δήμαρχος Αργιθέας Χρήστος Καναβός ,ο Πρόεδρος των εν Αθήναις Ανθηριωτών Νίκος Μερεντίτης και ο Δικηγόρος Λαογράφος και Πρόεδρος της Διανομαρχιακής Επιτροπής για την αναστήλωση της Γέφυρας Κοράκου Μενέλαος Παπαδημητρίου και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κλειδιωτών Δημήτρης Γώγος,Τους ευχαριστούμε θερμά που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή μας τους και μας έκαναν την τιμή να διασκεδάσουν μαζί μας.
Την επόμενη ημέρα της Καθαράς Δευτέρας ακολούθησε το έθιμο της φασουλάδας και η προσφορά εκλεκτών νηστήσιμων εδεσμάτων και ποτών στους συγχωριανούς μας προσφορα της Αδελφότητας. Εκ μέρους του δήμου παρίστατο ο Αντιδήμαρχος κ. Νίκος Κουφούλης.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Αδελφότητας Πηγιωτών αισθάνεται την υποχρέωση να ευχαριστήσει όλους τους συγχωριανούς φίλους, που συμμετείχαν σε αυτή την εκδήλωση που είναι ειδικά αφιερωμένη στους μόνιμους κάτοικους του χωριού μας. Ευχαριστούμε τους προσκεκλημένους που μας τίμησαν με την παρουσία τους. Σε αυτές τις ΄΄Πηγιώτικες Ρίζες΄΄ που μας κρατούν δεμένους με το χωριό μας . Ευχαριστούμε την καταπληκτική ορχήστρα που μας διασκέδασε. Επίσης αυτούς που αυθόρμητα βοήθησαν με χρηματικές προσφορές αλλά και προσφορές δώρων για την λαχειοφόρο προκειμένου να καλυφθούν τα έξοδά της. Ήταν πράγματι μία αξέχαστη Πηγιώτικη βραδυά στο καταχείμωνο που σχολιάστηκε από όλους με τα καλύτερα λόγια.
Ξεχωριστά ευχαριστούμε αυτούς που συνέδραμαν στην προετοιμασία των δύο εκδηλώσεων και την άψογη εξυπηρέτηση στο σερβίρισμα φαγητών και ποτών αφήνοντας άριστες εντυπώσεις για την άψογη συμπεριφορά τους. Τέλος Να ευχαριστήσουμε τους καταστηματάρχες του χωριού μας για τις διευκολύνσεις που μας παρείχαν για την εκδήλωση και ιδιαίτερα τον Χρύσανθο Καπερώνη, με την οικογένειά του για τις διευκολύνσεις και την βοήθεια που μας παρείχαν ώστε να πετύχει αυτή η Πηγιώτικη βραδυά.

ΚΑΛΗ ΑΝΤΑΜΩΣΗ ΠΑΛΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΠΗΓΙΩΤΩΝ ΑΡΤΑΣ

Δημοσίευση: 1 Μαρτίου 2017


"ΚΑΘΑΡΗ ΔΕΥΤΕΡΑ"

Από τα κούλουμα 27-2-2017 στο χωριό Πηγές Άρτας.

Οι Πηγιώτες γιόρτασαν την Καθαρή Δευτέρα, όπως κατέγραψε το www.pigesartass.gr, με την παραδοσιακή φασολάδα το πέταγμα των χαρταετών και τα Σαρακοστιανά εδέσματα τα οποία πρόσφερε η Αδελφότητα Πηγιωτών Άρτας στο πλαίσιο των αποκριάτικων εκδηλώσεων 2017.

Δημοσίευση: 28 Φεβρουαρίου 2017


¨ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΟ ΞΕΦΑΝΤΩΜΑ ΣΤΙΣ ΠΗΓΕΣ ΑΡΤΑΣ¨

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε ο Αποκριάτικος χορός της Αδελφότητας Πηγιωτών Άρτας που έγινε την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2017 στις Πηγές και συγκεκριμένα στο καφέ-ψητοπωλείο ‘’Ο Πλάτανος’’ του Χρύσανθου Καπερώνη.

Η προσέλευση των Πηγιωτών αλλά και πολλών φίλων των Πηγών ήταν τόση που το κέντρο γέμισε  ασφυκτικά.

Την εκδήλωση τίμησαν πολλοί προσκεκλημένοι,όπως ο Δήμαρχος κ.Περικλής Μίγδος και Αντιδήμαρχοι του Δήμου Γ.Καραισκάκη, καθώς και του Δήμου Αργιθέας αλλά και πολλοί εκπρόσωποι πολιτιστικών Συλλόγων.

 

Δημοσίευση: 27 Φεβρουαρίου 2017


ΣΤΗΝ ΕΔΡΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ Γ.ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ ΤΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ

Μετά την υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος με αριθμό 7 (ΤΕΥΧΟΣ Α΄ 14/09-02-2017) για την Αναδιάταξη - αναδιοργάνωση, σύσταση και λειτουργία περιφερειακών υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας. Προβλέπεται σύμφωνα με το άρθρο 85 Αστυνονικό τμήμα στην έδρα του Δήμου Γ. Καραισκάκη.

Αναλυτικότερα για ττην Περιφέρεια Άρτας

Διεύθυνση Αστυνομίας Άρτας

1. Στη Διεύθυνση Αστυνομίας Άρτας λειτουργούν το Επιτελείο και οι ακόλουθες Υπηρεσίες, οι οποίες υπάγονται διοικητικά σε αυτή:

α Αστυνομικό Τμήμα Άρτας,

β.Τμήμα Ασφάλειας Άρτας,

γ. Τμήμα Τροχαίας Άρτας,

δ. Αστυνομικό Τμήμα Γεωργίου Καραϊσκάκη και

ε. Αστυνομικό Τμήμα Κεντρικών Τζουμέρκων.

2. Έδρα των Υπηρεσιών της προηγούμενης παραγράφου ορίζεται, αντίστοιχα, ο ομώνυμος δήμος.

Να θυμήσουμε ότι ο Αστυνομικός σταθμός Άνω καλεντίνης είχε καταργηθεί στο πλαίσιο εξοικονόμησης πόρων με το ΦΕΚ 1901 8/3-12-2010.

Η απόσταση του Αστυνομικού τμήματος απο το χωριό Πηγές απέχει 45 χιλιόμετρα ενώ απο την Αστυνομική Διεύθυνση Άρτας 75χμ.

Δημοσίευση: 15 Φεβρουαρίου 2017


Η ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΠΗΓΙΩΤΩΝ ΑΡΤΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ ΤΗΣ ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2017 στο Στάδιο Ειρήνης Φιλίας (ΣΕΦ), πραγματοποιήθηκε απο την Πανηπειρωτική Συνομοσποδία Ελλάδος, η κοπή της ¨Πίτας του Ηπειρώτη¨ η οποία ήταν αφιερωμένη στα 80 χρόνια τηε ¨Πανηπειρωτικής Συνομοσποδίας¨¨. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους πολλοί σύλλογοι αδελφότητες και ομοσπονδίες απο ολόκληρη την ελλάδα.

Η Αδελφότητα Πηγιωτών  Άρτας έδωσε και αυτή το παρόν με τον πρόεδρό της κ. Χρήστο Καπερώνη και το Δ.Σ. Ιδιαίτερη αναφορά απο το πρόγραμμα της εκδήλωσης έγινε και για την προσπάθεια αναστήλωσης της Γέφυρας Κοράκου.

 

Δημοσίευση: 12 Φεβρουαρίου 2017


ΧΟΡΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ Ή ΠΑΝΑΓΙΑ΄ ΜΗΛΕΑΣ ΠΗΓΩΝ ΑΡΤΑΣ

Το Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2017 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία ο ετήσιος χορός του "Συλλόγου Γρεβιωτών" καθώς και η κοπεί της πρωτοχρονιάτικης πίτας στην Αθήνα στο κέντρο "VOICE".

Χαιρετισμό απεύθυνε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιωάννης Πουρνάρας που καλωσόρισε τους καλεσμένους και απέστειλε τους χαιρετισμούς του σε όλους τους Γρεβιώτες που δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν. Στην εκδήλωση παρεβρέθησαν ο Δήμαρχος Γ.Καραισκάκη κος Περικλής Μίγδος, ο Βουλευτής Άρτας κος Γεώργιος Στύλιος, ο Δημοτικός Σύμβουλος Γ.Καραισκάκη κος Αιμίλιος Αντωνάκης, ο πρόεδρος της Αδελφότητας Πηγιωτών κος Χρήστος Καπερώνης, ο αντιπρόεδρος της Αδελφότητας Πηγιωτών κος Απόστολος Μπάκας, και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ραδοβιζινών Άρτας κος Γεώργιος Κουρτέσας καθώς και πολλοί φίλοι και συνδημότες.

Η βραδιά κύλισε ευχαρίστα μέχρι πρωίας με το υπέροχο καλλιτεχνικό πρόγραμμα του καταστήματος "VOICE".

 

Δημοσίευση: 22 Ιανουαρίου 2017


Το Μουσικό Σχολείο Άρτας καλεί και πάλι η Αδελφότητα Πηγιωτών στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Αυγούστου του 2017 για το Σέλτσο.

 

 

 Το πλήρες κείμενο της επιστολής:

Προς την κ. Δ/ντή του Μουσικού Σχολείου Άρτας.

Αγαπητή κ. Ζιώρη

Απευθυνόμενοι στο Σχολείο σας, ευχόμεθα καλή Χρονιά και καλή πρόοδο στους μαθητές σας. Κατ΄ αρχήν θέλουμε να εκφράσουμε για μια ακόμη φορά τις ευχαριστίες μας αλλά και τον θαυμασμό μας για την παρουσία των μαθητών του Μουσικού σχολείου Άρτας στις εκδηλώσεις μνήμης στο Σέλτσο στις 23 Αυγούστου 2016 που έγιναν παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ, Προκόπη Παυλόπουλου

Η εμφάνιση της ομάδος του Σχολείου σας που συνόδευσε και την Ευανθία Ρεμπούτσικα, σαν σύνολο, άφησε άριστες εντυπώσεις ενώ η εκτέλεση των επιλεγμένων τραγουδιών από τα παιδιά σκόρπισε συγκίνηση και θαυμασμό αποσπώντας τον έπαινο των παρισταμένων μηδέ εξαιρουμένου και του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Εξ αυτού του γεγονότος ορμώμενοι απευθυνόμαστε στο Σχολείο σας με μία πρόταση που θα μας τιμούσε ιδιαίτερα βέβαια, αν καταστεί αποδεκτή και υλοποιήσιμη εκ μέρους σας .

Προτείνουμε -κατόπιν βέβαια συννενοήσεων μαζί σας αλλά και με τον δήμο Γ. Καραϊσκάκη και την Αντιπεριφέρεια ΄Αρτας- στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Αυγούστου του 2017 για το Σέλτσο, και σε τόπο και χρόνο που μπορεί να εξετασθεί ,να παρουσιάσετε την Λαϊκή λειτουργία του Γιάννη Μαρκόπουλου «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι», βασισμένη στο έργο του Εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού.

Στελέχη του Μουσικού Σχολείου Άρτας στο χώρο του Σέλτσου τον Αύγουστο του 2016


Επιλέξαμε δε να σας κάνουμε αυτή την πρόταση για τους παρακάτω λόγους: Όπως καλώς γνωρίζετε, το υπέροχο αυτό μουσικό έργο αναφέρεται στην Πολιορκία και την ΄Εξοδο του Μεσολογγίου το 1826.

Εντούτοις θεωρούμε –χωρίς υπερβολή- ότι είναι ταυτόσημο και με την πολιορκία του Σέλτσου το 1804. Στο Σέλτσο όπως και στο Μεσολόγγι μεγάλο τμήμα των υπερασπιστών του ήταν Σουλιώτες Είχαν τον ίδιο αρχηγό τους όπως και στο Σέλτσο τον Νότη Μπότσαρη μαζί με τον Κίτσο Τζαβέλα . Οι συνθήκες πολιορκίας ήταν οι ίδιες όπως στο Μεσολόγγι.

Αποκλεισμός από παντού χωρίς επιλογές διαφυγής παρά μόνον Ηρωικήν έξοδον η θάνατον. Η αφόρητη πείνα ήταν το κυριότερο βάσανο των πολιορκημένων που μαζί με τις φοβερά δυσμενείς συνθήκες έφερε τους Σουλιώτες στην απελπισία και τον όλεθρο όπως και τους Μεσολογγίτες.

Ηρωικά αντιστάθηκαν τόσο στην πολιορκία του Κιουταχή και του Ιμπραήμ το Μεσολόγγι όσο και στην πολιορκία του Αλή Πασά το Σέλτσο στις αλλεπάλληλες επιθέσεις και γιουρούσια !!

 Όπως στο Μεσολόγγι οι Ελεύθεροι πολιορκημένου επιχείρησαν την μεγάλη έξοδο έτσι και στο Σέλτσο 300 ξιφήρεις –όπως αναφέρει ο Γάλλος ιστορικός Πουκεβίλ επιχείρησαν έξοδο υπό τον Κίτσο Μπότσαρη αδελφό του Νότη Μπότσαρη του επικεφαλής της εξόδου του Μεσολογγίου, ζητώντας «Ήρωος θάνατον»…….και έπεσαν σχεδόν όλοι νεκροί. Έτσι το Σέλτσο και η επακολουθήσασα θυσία των Σουλιωτών έγινε ο προάγγελος τόσο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 όσο και της Εξόδου του Μεσολογγίου.

Και οι δύο έξοδοι έγιναν Απρίλιο μήνα. Πασχαλινές μέρες με διαφορά 13 ημερών ημερολογιακά.. 22/23 Απριλίου1804 ανήμερα του Άγιου Γεωργίου η έξοδος και το Ολοκαύτωμα των Σουλιωτών του Σέλτσου, 10/11 Απριλίου του 1826 Κυριακή των Βαΐων η έξοδος του Μεσολογγίου. Προδότες και εξωμότες έλληνες προσκυνημένοι πολιορκούσαν μαζί με τον Κιουταχή και τον Ιμπραήμ το Μεσολόγγι.

Οι ίδιοι σχεδόν προσκυνημένοι εξωμότες πλιατσικολόγοι που οσμίστηκαν ματωμένα λάφυρα πολιορκούσαν και το Σέλτσο με τον Αλή Πασά. Προδόθηκε το σχέδιο της εξόδου του Μεσολογγίου όπως προδόθηκε και το Σέλτσο.

Ηρωικόν Θάνατο βρήκαν στο Μεσολόγγι χιλιάδες της εξόδου που σφαγιάστηκαν, χίλιοι τριακόσιοι περίπου νοματαίοι πολεμιστές και γυναικόπαιδα θυσιάστηκαν στο Σέλτσο για της Πατρίδας την ελευθερία. Επιπλέον εκεί,συνέβη και το τραγικότερο αφού την ημέρα εκείνη του «Χαλασμού» εκατοντάδες γυναικόπαιδα έπεσαν στο βάραθρο πίσω από τη Μονή και στα νερά του Αχελώου και πνίγηκαν.

Του Αχελώου που τα εξέβαλε και τα απόθεσεώς προάγγελους ελευθερίας στα πόδια του Μεσολογγίου όπου και χύνεται. Τέλος στο Μεσολόγγι που υπερασπίστηκε και πολέμησε γι αυτό, είναι θαμμένος και ο Μάρκος Μποτσαρης ο Μάρκος ο δεκατριάχρονοςτου Σέλτσου που επέζησε του Χαλασμού με τον πατέρα του τον Κίτσο και 40 νοματαίους μόνο.

Το υπερασπίστηκε και ο Γ.Καραισκάκης που το όνομά του φέρει ο δήμος μας. Δεν είναι λοιπόν υπερβολή ότι η άγνωστη μέχρι πρότινος θυσία των Σουλιωτών του Σέλτσου είναι ταυτόσημη με την πολιορκία και την Έξοδο του Μεσολογγίου. Σέλτσο και Μεσολόγγι άρρηκτα συνδεδεμένα στην αιωνιότητα της ιστορίας ως τόποι δόξας και θυσίας. Στο Σέλτσο ξεκίνησαν τα προεόρτια της Ελληνικής Επανάστασης! Έτσι δίκαια αποκαλείται το Σέλτσο από πολλούς ως το «Μεσολόγγι της Ηπείρου».

Έτσι δίκαια παινευόμαστε ως Ηπειρώτες ότι το Σέλτσο, η Κιβωτός της Θυσίας των Σουλιωτών έγινε ο φάρος της Ελευθερίας που άναψε τη φλόγα της Ελληνικής Επανάστασης και γιαυτό μπορούμε να πούμε ότι ταυτίζεται με το Μουσικό αυτό έργο του Γιάννη Μαρκόπουλο.

«Στέκει ο Σουλιώτης ο καλὸς παράμερα και κλαίει.—Έρμο τουφέκι σκοτεινό,τι σ' έχω ἐγὼ στο χέρι; οποὺ συ μούγινες βαρὺ κι ο Ἀγαρηνὸς το ξέρει»,γράφει ο Σολωμός. Η «Όποιος πεθαίνει σήμερα χίλιες φορές πεθαίνει» Στέκει λοιπόν ο Σουλιώτης μοναχός στο Σέλτσο και το Μεσολόγγι. Με διαφορά 22 μόνο χρόνων.

Είναι ένα έργο που αγγίζει τα βάθη της ψυχής κάθε σκεπτόμενου ελεύθερα ανθρώπου. Είναι η αέναη προσπάθεια και δίψα της ψυχής του ανυπότακτου ΄Ελληνα για την Ελευθερία .Αν θέλουμε κάτι να μεταλαμπαδεύσουμε στις νέες γενιές είναι η φλόγες θυσίας του Σέλτσου και του Μεσολογγίου.

Φρονούμε ότι η παρουσίασή του στον φυσικό περιβάλλον της Βρεστενίτσας (Πηγές) που συνέβησαν τα γεγονότα του Σέλτσου θα είναι και ο καλύτερος τρόπος να αποτίσουμε φόρο τιμής σε αυτούς που θυσιάστηκαν για της Πατρίδας την Ελευθερία. Θεωρούμε ότι ένα τέτοιο εγχείρημα είναι εξ υπαρχής πολύ δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο, κατανοώντας εκ μέρους σας και τις όποιες επιφυλάξεις ενστάσεις, αντιρρήσεις η αρνήσεις.

Έτσι απευθυνθήκαμε πρώτα σε εσάς διότι θεωρούμε ότι τα παιδιά του Μουσικού σχολείου σας υπό την καθοδήγηση των καθηγητών τους θα αποτίσουν αυτόν τον φόρο τιμής με τη δύναμη της ψυχής τους και πέραν παντός ανταλλάγματος ει μη μόνον του χειροκροτήματος και των εύγε. Πιστεύουμε ότι αυτό θα είναι και η καλύτερη μνημόνευση για τους ήρωες του Σέλτσου.

Έτσι θεωρούμε τιμή για εμάς ως Αδελφότητα Πηγιωτών ‘Αρτας αλλά και ως δημότες του δήμου Γ. Καραϊσκάκη, ως Αρτινοί και Ηπειρώτες, να πραγματοποιηθεί αυτή η εκδήλωση. Πρόθεσή μας είναι να βοηθήσουμε ενεργά με όλες μας τις δυνάμεις και με την συνδρομή του Δήμου Γ. Καραϊσκάκη τον οποίο έχουμε αρωγό σε όλες τις εκδηλώσεις και δραστηριότητες της Αδελφότητας αλλά και της Περιφέρειας Ηπείρου για να στηθεί αυτή η εκδήλωση.

Πρόθεση μας είναι να υποβάλουμε προτάσεις που κατά την γνώμη μας θα βελτιώσουν το αποτέλεσμα ,όπως ταυτόχρονη οπτική παρουσίαση των γεγονότων με την προσθήκη αφηγηματικών κειμένων από βιβλία που έχουν γραφτεί για το Σέλτσο, ή ελεύθερο διαθέσιμο κείμενο ειδικά διασκευασμένο για την περίπτωση αυτή αφήνοντας ανέγγιχτο το μουσικό τμήμα της ή να παιχθεί αυτούσιο ως μουσικό έργο

Επίσης πρόταση μας είναι –εφ όσον συμφωνείτε- να επιδιώξουμε στο μέτρο του εφικτού επικοινωνία με τους αρχικούς εκτελεστές του έργου όπως τον συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλο ή τους καλλιτέχνες τραγουδιστές ώστε εί δυνατόν με την φυσική παρουσία -συμμετοχή τους- έστω κάποιων εξ αυτών, να παραστούν.

Πιστεύοντας ότι θα μελετήσετε την πρότασή μας ελπίζουμε να έχουμε εκ μέρους σας μια θετική απάντηση.

Σας ευχαριστούμε πολύ.

- Μετά τιμής
Για το Δ.Σ της Αδελφότητας Πηγιωτών ΄Αρτας
Ο Πρόεδρος Χρήστος Β. Καπερώνης

 

Δημοσίευση: 16 Ιανουαρίου 2017


Ο ΧΙΟΝΙΑΣ ΧΤΥΠΗΣΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΠΗΓΩΝ ΑΡΤΑΣ

Με το ύψος του χιονιού να ξεπερνά τα 50 εκατοστά και η κίνηση των οχημάτων να πραγματοποιείτε μόνο με αλυσίδες.

Λόγω των χιονοπτώσεων , των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών , του παγετού , Κλειστά θα παραμείνουν όλα τα σχολεία μέχρι την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017.

Δημοσίευση: 11 Ιανουαρίου 2017


Αγιασμός των Υδάτων στη Γέφυρα Κοράκου

Στον ποταμό Αχελώο, στη γέφυρα Κοράκου, έγινε στις 11 το πρωί, ανήμερα των Θεοφανείων, ο Αγιασμός των Υδάτων.

Οι αρκετά καλές, παρά τις περί του αντιθέτου προβλέψεις, καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν επέτρεψαν τη συμμετοχή πολλών κατοίκων της περιοχής στην τελετή.

Ο Αγιασμός των Υδάτων στη Γέφυρα Κοράκου έγινε παρουσία δημοτών της Τοπικής Κοινότητας Πηγών αλλά και Αργιθεατών καθώς και των Δημάρχων Αργιθέας και Γ. Καραϊσκάκη συνοδεία Αντιδημάρχων , Δημοτικών Συμβούλων , και Προέδρων Τοπικών Κοινοτήτων.

Ο αγιασμός των νερών και του ποταμού έγινε από τον εφημέριο Πηγών Άρτας παπα Γιώργη Φώτο.

 

Δημοσίευση: 6 Ιανουαρίου 2017


 

Σάββατο, 20 Ιανουαρίου 2018


---
Επισκέψεις: Σχετικά | Copyright Apostolis 2007-2018 | powered by Konnos