ΔρομολόγιαΖωντανή ΕικόναFacebookΜονή ΣέλτσουΗμερολόγιο
Αρχική σελίδα » Τουρισμός » Μονή Σέλτσου »
---

 

Σύντομο Ιστορικό                                                                                               

Η ιστορική μονή Σέλτσου βρίσκεται σε ορεινό όγκο πάνω σε έναν λόφο στις όχθες του Αχελώου ποταμού στο χωριό Πηγές Άρτας. Το μοναστήρι είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου και σύμφωνα με την κτητορική επιγραφή χρονολογείται το 1697 μ.χ. Ανάμεσα στους κτήτορες ήταν και δύο αδέρφια,οι καπετάνοι της Άρτας,Νίκος και Αποστόλης.Και οι δύο εικονίζονται στο ανατολικό τμήμα του Ναού.Ο ναός είναι μονόκλιτη βασιλική αθωνίτικου τύπου με εγκάρσιο σκαφοειδή θόλο,ο οποίος εξωτερικά ειναι ορθογώνιος και εσωτερικά γίνεται κυκλικός.

Έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό Διατηρητέο μνημείο (ΥΑ 31176/3046/2-10-1959-ΦΕΚ 372/Β/22-10-1959).

 Ο Δήμος Τετραφυλλίας σε συνεργασία με τον Δήμο Σουλίου διοργανώνει εδώ κάθε χρόνο επταήμερες εκδηλώσεις, τις «Γιορτές Σέλτσου» για τα 500 γυναικόπαιδα που το 1804 έπεσαν από το μοναστήρι στον Αχελώο ποταμό για να γλιτώσουν από τους Τουρκαλβανούς του Αλή Πασά.

Το μοναστήρι εορτάζει κάθε χρόνο στις 23 Αυγούστου.

Η πρόσβαση γίνεται  μόνο από το χωριό Πηγές και απέχει 5,1 χιλιόμετρα βατού χωματόδρομου.

Έχουν εκδοθεί τρία βιβλία που μας πληροφορούν για την παραπέρα πορεία των Σουλιωτών του τρίτου τμήματος και την καταστροφή του στο Μοναστήρι του Σέλτσου. (1. Του Ναπολέον Αθαν. Οικονόμου,"ο χαλασμός των Μποτσαραίων στο Σέλτσο" Αθήνα 1965. 2. "Η μάχη του Σέλτσου - χαλασμός των Μποτσαραίων",Αδελφότητα Πηγιωτών Άρτας 1998 Αθανάσιος Αρκουμάνης. 3."Το ολοκαύτωμα των Σουλιωτών στο Σέλτσο", του Αριστείδη Γ. Σχισμένου Αθήνα 2004 εκδόσεις apiroshora.) 

Για να μάθετε για την Μάχη του Σέλτσου πατήστε εδώ.

 

Φωτογραφίες ______________________________________________________

Μονή ΣέλτσουΜονή ΣέλτσουΜονή ΣέλτσουΜονή ΣέλτσουΜονή ΣέλτσουΜονή ΣέλτσουΜονή ΣέλτσουΜονή ΣέλτσουΜονή ΣέλτσουΜονή ΣέλτσουΜονή ΣέλτσουΜονή ΣέλτσουΜονή ΣέλτσουΜονή Σέλτσου     Μνημείο Σέλτσου   ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΕΛΤΣΟΥ

Κυριακή, 16 Φεβρουαρίου 2020


---
Επισκέψεις: Σχετικά | Copyright Apostolis 2007-2020 | powered by Konnos