ΔρομολόγιαΖωντανή ΕικόναFacebookΙερά Μονή ΣέλτσουΗμερολόγιο
Αρχική σελίδα » Επικαιρότητα » Ανακοινώσεις »
---

      www.PIGESartas.gr    

 

 

 


 

ΠΗΓΕΣ ΑΡΤΑΣ (Ζωντανή Εικόνα)

 Piges Artas Live Webcam  Live streaming ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20 ΜΑΙΟΥ 2022 ΕΟΡΤΑΖΕΙ Ο ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΤΟΝ ΟΙΚΙΣΜΟ ΤΟΥ ΑΓ.ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΗΓΩΝ ΑΡΤΑΣ

 Εορτάζουμε την Ανακομιδή και μετακομιδή του ιερού λειψάνου του Αγίου Νικολάου επισκόπου Μύρων της Λυκίας του Θαυματουργού.

Βιογραφία

Ο Άγιος Νικόλαος γεννήθηκε 15 Μαρτίου 270 μ.Χ. στα Πάταρα της Λυκίας νότια της Μικράς Ασίας. Αρκετά μικρός ορφάνεψε και διαθέτοντας την τεράστια περιουσία που κληρονόμησε, στους έχοντες ανάγκη, αφιερώθηκε στον ασκητικό βίο. Λόγω των ικανοτήτων του και της αγάπης που έτρεφε γι’ αυτόν ο λαός, έλαβε το αξίωμα του αρχιεπισκόπου Μύρων. Υπέμεινε κακουχίες και φυλακίσεις, όμως όταν ανήλθε στον αυτοκρατορικό θρόνο ο Μέγας Κωνσταντίνος ελευθερώθηκαν όλοι οι χριστιανοί και έτσι ο Νικόλαος επανήλθε στο αρχιεπισκοπικό θρόνο. Μάλιστα έλαβε μέρος στην Α’ Οικουμενική Σύνοδο. Ο Άγιος Νικόλαος θαυματουργούσε εν ζωή αλλά και μετά την κοίμησή του το 343 μ.Χ.
Η Ανακομιδή και μετακομιδή του λειψάνου του Αγίου Νικολάου, έγινε στα χρόνια του αυτοκράτορα Αλεξίου Α' του Κομνηνού (1081 -1118 μ.Χ.) και Πατριάρχου Νικολάου Γ' του Κυρδινιάτη (1084 - 1111 μ.Χ.). Το Ιερό λείψανο του Άγιου μετακομίστηκε στο Μπάρι της Ιταλίας, επειδή οι Τούρκοι κατέλαβαν την πόλη των Μύρων και οι κάτοικοι φοβήθηκαν μήπως οι άπιστοι το καταστρέψουν.
Κατά την συναξαριστική παράδοση το άγιο λείψανο αναχώρησε την 1η Απριλίου του 1087 μ.Χ. και έφθασε στο Μπάρι στις 20 Μαΐου.

Δημοσίευση: 16 Μαίου 2022


ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ 27-4-2022 ΗΜΕΡΑ ΤΕΤΑΡΤΗ ΩΡΑ 10:30΄ π.μ

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΥΣ ΜΑΡΤΥΡΕΣ TOY «ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΣΕΛΤΣΟΥ» 22/23 Απρίλη του 1804
 Για να τιμηθεί αυτή η ημέρα της ανείπωτης αυτής θυσίας
  Ο δήμος Γ.Καραισκάκη σε συνεργασία με την Αδελφότητα Πηγιωτών Άρτας θα προβεί στη διοργάνωση λιτής εκδήλωσης μνήμης στο χώρο της Ιεράς Μονής Σέλτσου στις 27-4-2022 ημέρα ΤΕΤΑΡΤΗ και ώρα 10.30 η οποία θα περιλαμβάνει:
1. Τέλεση Επιμνημόσυνης δέησης​ υπερ αναπαύσεως ψυχών
2. Ρίψη στεφάνων στο όπισθεν της μονής φοβερό βάραθρο της Γκούρας τον΄΄Πέτακα΄΄ όπου ΘΥΣΙΑΣΤΗΚΑΝ τα πρώτα 250 και πλέον γυναικόπαιδα των Σουλιωτών.
3. Σύντομη ενημερωτική ομιλία.
4. Προσφορά γλυκών και αναψυκτικών
Πέρας εκδήλωσης ώρα 11.30 π.μ
  Στην εκδήλωση πρόκειται να έλθουν Σουλιώτες προσκυνητές και απόγονοι των Ηρώων του Σέλτσου απο τον Σύλλογο Αναβίωσης Σουλιωτών Ναυπάκτου ο ΄΄ΕΠΑΧΤΟΣ΄΄ με την Πρόεδρο Μαρία Σαγώνα και μελη του με Σουλιώτικες φορεσιές. Θα είναι ευπρόσδεκτοι,καλοδεχούμενοι και θα μας χαροποιήσει ιδιαίτερα η παρουσία τους.
 Καλούμε όλους τους συγχωριανούς, συνδημότες, όλους τους Ηπειρώτες φίλους και ευλαβείς προσκυνητές, να παρευρεθούν μαζί μας στο "Σέλτσο" για να αποτίσουμε τον ελάχιστο φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στους «αγνοούμενους της Ιστορίας » Ήρωες Σουλιώτες.

 

Δημοσίευση: 22 Απριλίου 2022


Τη Δευτέρα 25 Απριλίου 2022 εορτάζει η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στον οικισμό Ιτέα  και στον οικισμό Μηλαίας Πηγών Άρτας.

 

Δημοσίευση: 21 Απριλίου 2022


24-4-2022 ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

Δημοσίευση: 20 Απριλίου 2022


Μεγάλη Παρασκευή 22-4-2022

Μέρα απόλυτου πένθους για όλη την Χριστιανοσύνη, απόλυτης αργίας και νηστείας, η μέρα που γίνεται η κορύφωση του Θείου Δράματος, όπου κορυφώνονται τα Πάθη του Χριστού και γίνεται η σταύρωση του Χριστού.

Δημοσίευση: 18 Απριλίου 2022


ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ την Κυριακή 17/4/2022 και ώρα 10.30 το πρωί στην ΕΡΤ 2 την Εκπομπή ΄ΤΑ ΦΩΤΕΙΝΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ

Δ' Κύκλος - Eπεισόδιο 7 - «Τα μοναστήρια της Άρτας»
ΕΡΤ2
Η προβολή της σειράς ντοκιμαντέρ «Φωτεινά Μονοπάτια» αποτελεί ένα οδοιπορικό στους πιο σημαντικούς θρησκευτικούς προορισμούς της Ελλάδας και όχι μόνο. Σκοπός της συγκεκριμένης σειράς είναι η ανάδειξη του εκκλησιαστικού και μοναστικού θησαυρού, ο οποίος αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της πολιτιστικής ζωής της χώρας μας..
Η ενότητα τα ΄΄Τα μοναστήρια της Αρτας΄΄ αναφέρεται μεταξύ των άλλων στην ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΣΕΛΤΣΟΥ και την σημαντική ιστορία της. Επίκαιρη αφιερωματική η προβολή της σειράς αφού μαζί με τα πάθη του Χριστού ξετυλίγονται και τα Πάθη των Σουλιωτών με το ολοκαύτωμα που υπέστησαν μετά από τετράμηνη πολιορκία στο ΣΕΛΤΣΟ 23 Απριλίου του 1804.
Επαγγελματική και άριστη η δουλειά του συνεργείου της ΕΡΤ με την υπεύθυνη της Εκπομπής την κ. ΕΛΕΝΗ ΜΠΙΛΙΑΛΗ που είχε έρθει στις Πηγές Άρτας για το λόγο αυτό. Μαζί της μιλούν για το χρονικό της ΜΑΧΗΣ ΤΟΥ ΣΕΛΤΣΟΥ και εξιστορούν τα γεγονότα ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Πηγιωτών Αρτας ΚΑΠΕΡΩΝΗΣΗ ΧΡΗΣΤΟΣ και ο ΓΟΥΣΙΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ Πρόεδρος της ΤOΠΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΑΡΤΑΣ της Διεθνους Ενωσεως Αστυνομικών (Ι.P.Α) -Αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ με Σουλιώτικη καταγωγή.
ΕΝΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΩΝ ΣΟΥΛΙΩΤΩΝ που με το αίμα τους χάραξαν ένα ακόμη «ΦΩΤΕΙΝO ΜΟΝΟΠΑΤΙ» για την Ελευθερία του γένους μας.

 

Δημοσίευση: 14 Απριλίου 2022


ΧΟΡΟΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΡΑΔΟΒΙΖΙΝΩΝ ΑΡΤΑΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ 12-3-2022 ΩΡΑ 21.00

 

Δημοσίευση: 10 Μαρτίου 2022


Η Άρτα εορτάσει την πολιούχο της "Αγία Θεοδώρα"

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2022

 

Δημοσίευση: 9 Μαρτίου 2022


 28-29 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΕΟΡΤΑΖΕΙ  Ο ΟΣΙΟΣ ΚΑΣΣΙΑΝΟΣ

ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΤΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΚΑΣΣΙΑΝΟΥ ΠΗΓΩΝ ΑΡΤΑΣ

 

 Δημοσίευση: 26 Φεβρουαρίου 2022


ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΣΤΗ ΓΕΦΥΡΑ ΚΟΡΑΚΟΥ 6 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

Με απόφαση των τοπικών αρχών ώστε να περιοριστούν οι επιπτώσεις απο την πανδημία στη ζωή των ανθρώπων του τόπου μας κατά την Εορτή των Θεοφανείων ο Μέγας Αγιασμός με τον καθαγιασμό των υδάτων θα τελεσθεί εντός των Ιερών Ναών.
Επομένος ο αγιασμός των υδάτων δεν θα γίνει στην Γέφυρα Κοράκου την Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2022 ημέρα των Θεοφανίων αλλά μόνο μέσα στον Ιερό Ναό Γεννήσεως της Θεοτόκου Πηγών.

Δημοσίευση: 4 Ιανουαρίου 2022


 

Τετάρτη, 29 Ιουνίου 2022


---
Επισκέψεις: Σχετικά | Copyright Apostolis 2007-2022 | powered by Konnos